Фондът на фондовете обмисля безлихвени заеми с дълъг гратисен период

https://www.24chasa.bg/novini/article/8452874 www.24chasa.bg

Някои от финансовите инструменти ще са алтернатива

на мярката 60/40 за фирми, които не могат да я ползват

Преструктуриране на финансовите си инструменти в пакет от мерки за подкрепа на икономиката в кризата обяви фондът на фондовете. Идеята е гаранционни схеми и финансов ресурс, които вече са на пазара и достигат до потребителите през търговските банки да бъдат адаптирани така, че да се пренасочат към засегнатия от кризата бизнес и да се увеличи тяхната достъпност.

Мартин Дановски
Мартин Дановски

Кредити, отпуснати от банки по линия на договореността им с фонда и преди датата на извънредното положение , след внимателна преценка, ще могат да се включат в този портфейл, за да може да се помогне на повече фирми. Ресурсът ще бъде достъпен до няколко седмици, увериха от финансовата институция.

Светослава Георгиева
Светослава Георгиева

Част от инструментите ще бъдат реална алтернатива на мярката 60/40, която въвежда държавата, и ще могат да финансират компании, които по някакви причина не могат, или не желаят да ползват. Уточнено бе, че никой няма да забрани на една и съща компания да се възползва и от двата инструмента. Можело да се въведе и допълнителен бонус за тези фирми, които искат да ползват този заем и гарантират, че искат да си задържат работниците и тогава заемът да е безлихвен, съобщи изпълнителният директор на фонда Александър Георгиев.

Александър Георгиев
Александър Георгиев

Една от гаранционните схеми, по която има наличен ресурс от 170 млн. лв. е насочена само към малките и средните предприятия и осигурява оборотни заеми за тях. Чрез гаранциите от фонда могат да се обезпечи портфейл от 850 млн. лв.

Новото при нея е дългият период за погасяване на оборотния заем - 10 г., обясни изпълнителният директор на фонда Светослава Георгиева. Тя съобщи още, че се обмисля тези заеми да са безлихвени. Обмисля се и възможност удълженият гратисен период да се отнася както за главницата, така и за лихвите. Работи се по възможността, фондът да поеме разлика между пазарните лихви и тези, по които банките ще финансират компаниите и така той да стане още по-привлекателен за компаниите. Таванът на гаранцията за една компания е около 1,8 млн. евро, но ако тя е по-голяма, банката може да прецени да отпусне и по-голям кредит.

Фондът ще предложи и промени в инструмента за стимулиране на стартиращи компании, които нямат кредитно досие и трудно получават достъп до банкови заеми. Той е предназначен за микро компании. Размерът на заемите е до 50 000 лв. и те ще могат да се ползват и от самоосигуряващи се лица, подчерта Георгиева.

Финансов инструмент, по който момента има ресурс от 350 млн. лв. ще продължи да бъде насочван към общините през фондовете за градско развитие към иновативни проекти, които могат да финансират най-засегнатите области- туризъм, транспорт. Кандидатстването става чрез трите фонда за градско развитие , които вече работят над 5 години.

Подробности за условията на кандидатстване ще бъдат съобщавани от търговските банки, след като бъдат сключени договорите с тях, което се очаква да стане до няколко седмици.