Китайска провинция дава до 5000 юана на хора, залавящи пътници от Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/8457720 www.24chasa.bg
Кадър от Китай: Ройтерс

Североизточната китайска провинция Хейлунцзян предложи награда до 5000 юана (около 640 евро) за хора, които помагат за залавяне на идващи от Русия пътници, прекосяващи незаконно границата, след тревожно покачване на броя на "внесени" заразени с новия коронавирус, предадоха Франс прес и БТА.

Опасявайки се от нов епидемичен взрив, след като овладя появилата се през декември епидемия от COVID-19, Китай от края на март на практика е спрял влизането на чужденци на своя територия и съществено е намалил международните полети.

Повечето нови случаи на заразяване са на прибрали се у дома китайски граждани.

Провинция Хейлунцзян съобщи вчера за 79 нови заразени сред пристигащите от Русия, с което общият брой на "внесените" заразени става 326 души. Вчера провинциалните власти обявиха награда от 3000 юана за хора, които сигнализират незаконни прекосявания на границата с Русия и 5000 юана при залавяне на нарушителите и предаването им на властите.

В най-засегнатия от "внесени" заразени град Суйфънхъ и в провинциалната столица Харбин е въведена 28-дневна карантина и тестове за пристигащи от чужбина.

Към днешна дата в Русия по официални данни има 21 102 заразени с новия коронавирус. По оценка на китайското външно министерство в Русия в момента има над 100 000 китайци.