IATA: Загубите на авиацията може да достигнат 314 млрд. долара заради COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/8458214 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Очакваните загуби за авиосектора, причинени от пандемията от коронавирус, могат да нараснат до 314 млрд. долара или с 25 процента над прогнозираното по-рано. Това съобщи днес Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ - IATA), цитирана от Ройтерс.

Прогнозата от 24 март бе за загуби от 252 млрд. долара при спад с 55 процента на приходите от пътници през 2020 година спрямо миналата година.

Трафикът, измерен в километри, пропътувани от пътниците, вероятно ще се свие с 48 процента тази година спрямо очакваните по-рано 38 процента, предава БТА. 

Възстановяването обаче ще бъде по-бавно, а кризата - по-дълбока от очакваното преди месец, посочи генералният директор на МАВТ Александър дьо Жуниак в интервю.

Пандемията на практика парализира въздушния транспорт, много авиокомпании спряха от движение самолетите си и не се знае кога ограниченията ще бъдат смекчени.

МАВТ очаква първо отново да бъдат възобновени вътрешните връзки, а след това и международните, както това стана в Китай.

Организацията разработва тристепенен план за стимулиране на доверието на пътниците в летенето, възстановяване на доверието на правителствата и получаване на одобрение от здравните власти.

По думите на Дьо Жуниак възстановяването на доверието отчасти ще зависи от мерките за контрол и тестване, които ще бъдат прилагани, както и от наличността на специално оборудване.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина