Кмет плати 1800 лв. да изпратят опакованата в чувал Куна с метален ковчег, посипан с хлор

https://www.24chasa.bg/novini/article/8462496 www.24chasa.bg
Кметицата на Хисаря Пенка Ганева

- Синовете на 69-годишната жена от Хисаря били в карантина - твърдят, че болницата и общината не дочакали тя да свърши на 16 април и погребали служебно майка им

- Законът да се промени - ако до 24 часа не е взето известието за смърт, тялото да се освобождава по съдебен ред, предлага шефът на оперативния щаб ген. Мутафчийски

Семейство и кмет влязоха в унизителен и за двете страни спор след смъртта на 69-годишна жена, починала от коронавирус.

Смразяващата история на Куна Стайковска от Хисаря е на път дори да промени закон, а генерал Венцислав Мутафчийски стана неволен рефер в Пловдив как и кой трябва да изпраща и заплаща разноските за последния път на заразените.

Двама братя

- международни

шофьори, не

взеха тялото

на майка си

от пловдивска болница с аргумент, че са под карантина със семействата си и че никой не ги е предупредил за нейната смърт.

Кметицата на Хисаря Пенка Ганева, чиято съгражданка е Куна Стайковска, се заела с последните грижи за нея и общината отпуснала от бюджета си 1800 лева.

“Можеха поне ковчега ѝ да платят. Имаше вероятност жената да бъде погребана в Пловдив служебно. Реших, че това не е редно, и трябва да бъде положена в Хисаря, където е живяла”, обясни Ганева пред “24 часа”. Тя подозира, че отказът е продиктуван заради разноските по погребението. Близките обаче твърдят, че не са били уведомени за погребението.

“Болката ни е голяма. Единият от синовете навремето не можа да изпрати баща си, а сега и майка си”, заяви Невяна Андонова, снаха на починалата Куна.

От болницата водили многократни разговори с братята в деня на кончината и ги молили да отидат да подпишат документите за освобождаване на тялото. Накрая запознали със случая и областния управител на Пловдив Дани Каназирева, а тя потърсила кметицата на Хисаря.

“Спазихме всички изисквания и

направихме

служебно

погребение

- без ритуал, без роднини, приложихме всички санитарни мерки. Имаше полиция и представители на РЗИ”, разказа Ганева. Тя е категорична, че контакта с траурната агенция и транспортирането на починалата са могли да свършат и най-близките, макар и под карантина.

“Какъв е проблемът да се обадят по телефона и да се разплатят?”, чуди се Ганева. Само ковчегът струвал 1000 лева, тъй като трябвало да е херметизиран - отвътре е метален и посипан с хлорни препарати.

Снахата на починалата е категорична, че Пенка Ганева говори неверни неща.

“Никой не ни даде информация. Всички сме под карантина, която изтича на 16 април, и не можем да излезем от вкъщи”, обясни тя. Разбрали няколко часа по-късно, че родственицата им е погребана, и това ги натъжило.

“А толкова искахме ние да си я изпратим както подобава. Звъняхме на Пенка Ганева, вдигна секретарката и ни каза да оставим телефон. Не последва обаждане”, описва Андонова. Тя разказа, че свекърва ѝ била приета в пловдивската болница “Каспела” на 1 април. Всеки ден близките звънели, за да питат как е.

“Много трудно се свързвахме с лекарите, тъй като беше в интензивното. Получавахме различна информация - веднъж ни казваха, че е добре, адекватна и в съзнание. На 11 април - ден преди да почине, телефона вдигна лекар, който ми се скара: “Кой ви каза, че е стабилизирана”, сопна ми се медикът”, описа Невяна. Пред нея той заявил, че пациентката е в тежко състояние от момента на приемането. На следващия ден - 12 април, Куна починала.

“Обадиха ни се от болницата в 15,50 часа, за да ни съобщят, и уточниха, че трябва да оправят документите. Няколко часа по-късно ни приканиха да отидем, за да разпишем, че не желаем аутопсия. А ние държахме на това”, допълни снахата.

На 13-и разбрали, че родственицата им е погребана служебно.

“Не ни разрешиха да нарушим карантината. Търсихме съдействие от кметството да я оставят в камера до изтичане на наложения режим”, казва Андонова. По думите ѝ цялото семейство - двамата синове на починалата, снахите и двете внучета - на 1 месец и на 9 години, са добре.

“Не сме имали симптоми и никой не ни е изследвал”, твърди Невяна.

“24 часа” потърси и третата страна - ръководителя на болница “Каспела” проф. Илиян Дойков. (Виж интервюто с него.)

Могат ли

болниците да

освобождават

тела на починали

от коронавирус,

докато техните семейства са под карантина, бе запитан ген. Венцислав Мутафчийски при посещението си в Пловдив.

“Законът трябва да се промени. Ако до 24-ия час не е взето известието за смърт, след това освобождаването на тялото става по съдебен ред, което изисква поне седмица. На този въпрос трябва да отговорят законотворците”, заяви шефът на Националния оперативен щаб.

Проф. Илиян Дойков, управител на болница “Каспела”:  Единият син - шофьор на тир, искаше да докаже, че не той е заразил майка си

Да, близките отказаха да приберат тялото

- Настояха за аутопсия, направихме я - доказа се бронхопневмония

 

- Проф. Дойков, каква е истината около починалата Куна Стайковска и транспортирането ѝ до Хисар?

- Изказвам съболезнования на близките на починалата. В деня на смъртта колеги от болницата се обадили на роднините да ги информират съгласно закона и за необходимостта да попълнят съответните документи за освобождаване на тялото. От семейството обяснили, че всички са под карантина. Единият от синовете на Куна Стайковска дори казал, че процедурата, която им предлагаме, е улеснение за него, но иска да говори с брат си.

По-късно заявил: “Не сме съгласни, искаме аутопсия.”

Отговорихме им, че такава ще бъде извършена. Аутопсията е направена, но никой не се появи в следващите 20 часа. Тъй като колегите потърсиха съдействие от мен, информирах областния щаб за ситуацията в лицето на областния управител г-жа Дани Каназирева.

- Такава ли е процедурата?

- Ковчегът, в който се полагат починали от коронавирус, трябва да е специален. Той е метален отвътре и посипан с хлорни препарати. След което трупът се завива в дезинфекциран чувал. Това е по инструкция от Министерството на здравеопазването в конкретните случаи със загинали от COVID-19. С такива чували обаче разполагат погребалните агенции. Обадихме се на една, но оттам ни попитаха кой ще плати ковчега. Казах им, че аз ще го направя. А те учудено отговориха: “Знаете ли, че струва 1000 лева.”

Тогава отново потърсих съдействието на г-жа Каназирева. А тя от своя страна - кметицата на Хисаря, която е заявила, че ще поеме този разход и няма да търси близките, защото не е сигурна дали нещата не опират до пари. Пристигна кола от хисарска траурна агенция и вдигна тленните останки с ковчега.

- Снахата на починалата заяви, че не са им съобщили изобщо. А когато свекърва ѝ е била в болницата, трудно се свързвали с лекарите.

- На мен абсолютно никой не е звънял. Как може на всеки, който ми се обади, да му отговоря, а на тях - не?! Нали именно от болницата им се обадиха да ги информират за смъртта?

- Твърдят също, че те са поискали аутопсия, а вие сте отказали.

- Поискаха и я направихме. Изкарали са аргументи, че не могат да я приберат, защото кой щял да плати 5000 лева, ако ги хванат, че са нарушили карантината.

- Говорите възбудено?

- Ами 8 пациенти с коронавирус са при нас, един е на респиратор. Утре и с него може да се случи същото. И в един момент се оказва, че стоим и нищо не правим, а пък те са много сериозно обидени.

- Близките обясняват, че трудно са се свързвали с болницата. Веднъж им казвали, че Куна е добре, друг път - не. Вярно ли е?

- Никога жената не е била добре. Един час след приемането ѝ беше интубирана. Никога не е екстубирана. Как такъв човек може да е добре?!

- Аутопсията какво доказа?

- Бронхопневмония. Коронавирусът на пациентката е установен още на 4 април в две референтни лаборатории - Стара Загора и София. Освен това инфекцията е потвърдена и на скенер. А да се твърди, че не са им съобщили, е абсурдно.

Д-р Георги Кръстев е говорил 3 пъти с единия син - Иван. Даже му имам и телефона. Брат му е поискал аутопсията. И я направихме.

- Какво е тогава обяснението ви за този спор между кмета Пенка Ганева и близките на Куна?

- Двамата синове на починалата са международни шофьори и са се прибрали от чужбина. Единият обяснил на колегата, че живеел с мъката да не би той да е заразил майка си. И всячески се стремил да докаже, че тази жена не е умряла от коронавирус, за да не му тежи на съвестта. Смятам, че е неудачно той да бъде обвинен, защото майка му може да бъде заразена и на опашка за хляб.

Съпричастни сме с болката на хората и лично с неговата. Аз го разбирам, никой не иска да живее с тази мисъл. Но фактите са такива - тя почина, трябваше някой да организира погребение. Кой да го направи? Лично ходих в специална траурна агенция да взема чувалите. И това го свърших в 22 часа на Цветница.

Моят опит до момента показва, че това е задължение на близките независимо от състоянието им. Траурните агенции поемат ангажимент, могат да поставят тялото в камера за определено време или да го кремират. Но подобно обаждане ние не получихме.