Домашен арест за Нено Димов, нямало риск да се укрие (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8462519 www.24chasa.bg
Нено Димов при една от предните му появи пред съда СНИМКА: Архив

Бившият министър трябва да се грижи и за 85-годишната си майка, реши спецсъдът

Бившият министър на околната среда и водите Нено Димов да смени килията с домашен арест, разпореди вчера специализираният съд в София.

Димов обаче още не може да се прибере вкъщи, тъй като решението не е окончателно и може да се оспори пред апелативния спецсъд. До късно вчера не бе ясно дали прокуратурата ще внесе протест срещу определението на съдийския състав с председател Елена Попова за освобождаване на бившия министър под домашен арест. Ако това стане, Димов ще трябва да остане зад решетките до идния четвъртък.

Бившият министър е в ареста вече повече от 3 месеца. Той бе задържан на 9 януари т.г. по делото за водната криза в Перник и бе обвинен за умишлена безстопанственост. Според прокуратурата като министър Димов е утвърждавал графиците, по които “Стомана” - Перник, и топлофикацията в града са ползвали вода от язовир “Студена”, вместо да ограничи водоподаването само за битови нужди. Това довело до поставянето на стотици домакинства на воден режим.

Димов не е отишъл лично в спецсъда вчера. Участвал е в заседанието по скайп и поискал мярката му за неотклонение да бъде изменена, като се вземе предвид семейното му положение.

Съдът е приел, че обоснованото предположение, че Димов е извършил престъпление, още не е разколебано. Нямало обаче реална опасносност той да се укрие предвид образованието му, трудовата му ангажираност преди задържането и факта, че има постоянен адрес и майка на 85 г., за която трябва да се грижи.

Съдът смята обаче, че все още има риск, макар и нисък от извършване на престъпление “с оглед необходимостта от назначаване на експертиза по делото за установяване на щетата”, посочена от обвинението за община Перник. На предни заседания прокуратурата твърдеше, че от умишлената безстопанственост са нанесени вреди за близо 11 млн. лева.

По делото вчера са представени и нови доказателства, които според спецсъда не са относими към обвинението срещу Димов, но са необходими за разкриването на обективната истина за действията на останалите обвинени по делото за водната криза. Сред тях са бившият управител на ВиК-Перник Иван Витанов и бившата кметица Севделина Ковачева.

Витанов е обвинен за умишлена безстопанственост и неизгодна сделка, а Ковачева - за длъжностно престъпление, извършено през 2019 г., докато е била временно изпълняващ длъжността. Прокуратурата твърдеше, че тя не е изпълнила служебните си задължения по закон и това довело до неправилно разходване на водата. Спори се обаче дали от действията на Витанов и Ковачева са “могли да настъпят преки вреди” за 97 000 души, останали без вода при кризата.