Прокуратурата протестира срещу пускането на Нено Димов под домашен арест (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8466424 www.24chasa.bg
Нено Димов при една от предните му появи пред съда СНИМКА: Архив

Прокуратурата ще внесе протест срещу решението на специализирания наказателен съд от сряда (15 април 2020 г.) да пусне бившия министър на околната среда и водите Нено Димов под домашен арест.

Това ще стане до края на работния ден или най-късно утре. Според прокуратурата още не е преминала опасността Димов да извърши ново престъпление като повлияе на свидетели, ако излезе от килията.

"В определението си от 15 април съдът потвърди, че доказателствата по делото дават основание да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е обвинен - умишлена безстопанственост, допринесла за водната криза в Перник", припомнят от прокуратурата.

Димов е задържан от 9 януари т.г. Апелативният специализиран съд ще реши дали да потвърди решението за пускането му под домашен арест идната седмица.

Освен бившия министър, обвиняеми по делото за водната криза са Иван Витанов, бивш управител на ВиК-Перник и Севделина Ковачева, която бе и.д. кмет на града по време на изборите през 2019 г.

Двамата са на свобода. В средата на февруари т. г. Витанов бе пуснат срещу 20 000 лв. гаранция, а Ковачева - срещу "подписка".