"168 часа": Забраняват заради Живков "Ако си дал" на Емил Димитров

https://www.24chasa.bg/novini/article/8467755 www.24chasa.bg
Емил Димитров

Усъмнили се, че фразата “ти закъсняваш понякога, истино” е насочена срещу държавния глава

Каква е историята на една от най-великите песни в историята "Ако си дал", която днес звучи на всеки кръгъл час в подкрепа на медиците, рискувайки живота си в борбата с коронавируса?

Стихотворението е написано от поета и режисьор Иля Велчев и то веднага вдъхновява легендарния певец да създаде музиката.

Още с представянето й става ясно, че песента е необикновена. Тя е магична и вероятно затова

Емил Димитров я нарича “моралния химн на България”

Двамата творци едва ли някога са подозирали, че произведението им ще заживее свой живот, ще стане легенда и символ на хиляди благотворителни инициативи, знак за доброта и човечност.

Идеята "Ако си дал" да звучи постоянно по радиата е на Асоциацията на българските частни радио- и телевизионни оператори, към която се присъедини и Българското национално радио.

"Ако си дал" от песен на протеста се превърна в песен на единението - споделя пред "168 часа" поетът Иля Велчев. - Както Емил я наричаше, но не успя да го види, превърна се в морален химн. - "Ако си дал" върви по своя път и върши своята работа в различното време. Казвали са ми: "Тази песен ме върна към живота",

"Искам да живея в такъв свят като в тази песен"

Виждал съм посланието й на хладилници за бедни по улиците, на стени на училища, дори като епитафии в града на мъртвите. Нейното име носят фондации и организации за помощ на нуждаещи се. Звучи на благотворителни концерти, на конгреси на партии. Искаха да я купят, но тя не се продава. Много често никой не ме е питал, не е молил за съгласие, както и в случая с инициативата на радиата да се излъчва на всеки час. По-важното е, че "Ако си дал" се възприема като национална песен и това за мен като автор на поетичното й послание е най-голямо признание. Известно е, че "В началото бе словото" и когато към него се прибави и музика, се ражда прекрасното."

Песента се създава в края на 70-те години, но комунистическата власт съзира в нея подривни послания и я забранява.

"Вече ми е някак неудобно да разказвам историята за това как се е родила песента - обяснява Иля Велчев. - Това беше мой стих на протест преди толкова години. Посветена е на истината, която винаги идва. На светлия човек, който дава от себе си. Казвате, че сте прочели документалния ми роман "Биографични снимки". Онези, които се интересуват, могат да научат от него повече за схватката между твореца и властта. Един стих, една картина, един филм, една песен могат да бъдат забранени, но не и конфискувани от душите на хората.

Изкуството е силно оръжие,

силна любов, не остарява, не отслабва. Хората пренасят истинското творчество въпреки всякакви забрани."

В романа си поетът завладяващо описва разочарованието си от цензурите и перипетиите, през които минават освен негови филми и книги и песента "Ако си дал".

Всичко започва на 15 януари 1976 г. с премиерата на петсерийния филм на БНТ и РАИ 1 (Италия) "Завръщане от Рим".

Сценарист е Антон Дончев, а режисьор - Иля Велчев. Тогава баща му Борис Велчев е втори секретар на ЦК на БКП. От известно време по етажите на властта се говори, че

Живков се чувства притеснен от авторитета и качествата на следващия по важност в партията и търси начин да го отстрани. Научавайки от службите, че на среща между Брежнев и Тито се обсъжда този въпрос, Живков веднага задейства репресивната машина. Чрез Държавна сигурност създава негативни настроения в обществото срещу "Завръщане от Рим". Това му предоставя златната възможност да осъществи плановете си. На специален пленум на ЦК на 12 май 1977 г.

Тато заявява, че този филм руши културната политика

на партията и е опасен със своите прозападни идеи. По същество това е политическо обвинение. Борис Велчев е свален от всичките му постове, а на сина му е забранено да снима и да издава книги. Уволнен е от Кинематографията.

Отвратен от случилото се, Иля Велчев се отдава на поезията и написва няколко стихотворения, едно от които е "Ако си дал".

"Посветих я на баща си и на собствената си вяра в добрия човек и в истината - пише в книгата си Иля. - Песента не само се роди, тя просто избухна на пианото на Емил. И двамата чувствахме, че сме направили песен, която ще е важна за хората. Само няколко мига се казваше "Песничка за истината", но самото стихотворение си поиска най-точното име - "Ако си дал".

Емил Димитров веднага започва да я пее на концерти, а хората много я харесват. Бисове, бисове, не спират да го аплодират и не го пускат да си тръгне от сцената.

"Бяхме щастливи - спомня си Иля Велчев. - Това беше духовен балсам, но не задълго. Повикаха ме в Държавна сигурност. Не знаех точно за какво и затова взех със себе си приятел, да ме чака в колата. Казах му, ако не изляза до два часа, да се обади на баща ми и да отиде в съветското и американското посолство."

В кабинет с пуснати завеси го посреща генерал, който му казва: "Другарю Велчев,

правите изказвания срещу другаря Живков

и Политбюро." Конретизира обвинението си с написването на "Ако си дал" и допълва: "Не очаквахме вече и това от вас и се надяваме за в бъдеще да не се повтаря!"

"Генералът се чувстваше неудобно - допълва Иля. - Отговорих му, че от дете съм възпитаван в уважение към Живков и Политбюро, но това, което извършиха с Борис Велчев и мен, не заслужава уважение. Вашият министър е идиот, щом си позволява, вместо да си гледа истинската работа, да ме викате тук на разпит."

Как следва след този разпит, как забраняват песента, а след това лично Живков я одобрява и какво стихотворение ни посвети Иля Велчев, четете тук.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата