Иван Ненков: СофтУни помага с безплатно обучение за намирането на нова работа

https://www.24chasa.bg/novini/article/8470489 www.24chasa.bg

Търсенето на квалификация онлайн отбеляза сериозен ръст, а за нас не бе трудно да отговорим адекватно на тази пазарна нужда, казва един от основателите на софтуерната академия

Иван Ненков е един от тримата основатели на СофтУни, като в последните няколко години заема ролята на CEO в компанията. Той стои зад редица ключови процеси – от управление на бизнес отношенията, финансово планиране, стратегическо развитие на СофтУни, до маркетинг, продуктово позициониране и др. В неговите ръце стои изграждането на сериозна организационна структура вътре в компанията, която днес включва близо 100 служителя.

В следващите редове ви представяме интригуващото интервю, което проведохме с Иван, по време на което успяхме да получим отговори на редица значими въпроси, обхващащи промените в инициативите на СофтУни по време на криза, интересът към онлайн обученията и още любопитна информация.

- Какви мерки предприе СофтУни във връзка с епидемията?

- Здравето на нашите служители и курсисти е от най-висок приоритет за нас, затова реагирахме мигновено, като напуснахме офисите си и затворихме обучителните ни зали. В рамките на ден успяхме да организираме операциите си така, че всеки член на екипа ни да продължи да следва своите отговорности без затруднения, изцяло онлайн от вкъщи. Въвеждането на home office по никакъв начин не се отрази негативно на продуктивността ни, благодарение на добрата организация и ефективните вътрешни процеси, които изградихме през годините.

По отношение на обучителния ни процес, всички наши курсисти, които преди се обучаваха на място в учебните ни зали, продължиха да учат в онлайн форма, което по никакъв начин не възпрепятства нормалния им ритъм на учене. Бързо намерихме и техническо решение, чрез което да дадем възможност на нашите преподаватели да провеждат своите занятия в реално време от своя дом, без да се налага да излизат от вкъщи.

- Можете ли да споделите с нас повече за инициативата да пуснете безплатни обучения?

- Смятаме, че в такива трудни моменти за нацията, водещ приоритет за всеки трябва да бъде общият, а не частният интерес. Това е един голям тест за нашата национална идентичност и патриотизъм, които смятам, че се изпълниха със смисъл, на фона на цялата подкрепа за справяне със ситуацията, която дойде под различни форми от много организации, бизнеси и хора. СофтУни също даде своя принос.

Още в първите дни на обявеното извънредно положение, успяхме да се организираме и да осигурим свободен достъп до някои от най-желаните ни обучения в сферата на програмирането, дигиталния маркетинг, дизайн и криейтив. Щастливи сме, че това наше действие се прие радушно от обществото и от началото на кризата вече над 20 000 българи се включиха в обученията напълно безплатно, инвестирайки допълнителното време, с което разполагат по време на извънредното положение, в развиване на нови и перспективни умения.

- Очаквате ли засилен интерес към онлайн обученията?

- В последните седмици по-голямата част от дигиталните бизнеси и тези, които съумяха да реагират бързо на ситуацията и да трансформират своите операции в онлайн режим, успяха да избегнат негативните последствия, предизвикани от взетите извънредни мерки, а някои от тях дори отбелязаха значителни ръстове. СофтУни не прави изключение в случая.

В нашия образователен модел дигитализацията е дълбоко вкоренена и от години организираме нашите образователни програми и курсове, освен на място в учебните ни зали, и онлайн в реално време, предоставяйки възможност на курсистите да се обучават дистанционно от всяка точка на света, без това да ограничава техния контакт с преподавателите, менторите и техните състуденти. Очаквано, търсенето на онлайн обучения отбеляза сериозен ръст, вследствие на предприетите от правителството мерки, а за СофтУни не бе трудно да отговори адекватно на тази пазарна нужда, предвид опита, който сме натрупали през годините в онлайн обученията.

- Очаквате ли ръст на студенти в лицата на служителите от засегнати сектори в търсене на по-сигурна работа?

- Очевидно е за всички, че сме на прага на дълбока икономическа рецесия, която според някои водещите икономисти ще бъде най-тежката от времето на Голямата депресия насам. От началото на въведеното извънредно положение безработицата започна да расте с невиждани темпове, като очакванията са този ръст да продължи паралелно със задълбочаващата се рецесия. Очевидно и в нашата страна проблемът с високата безработица ще бъде на фокус в близкото бъдеще. За щастие има и сектори, които не са толкова пряко засегнати от глобалните събития, като например ИТ сектора, при който прогнозите са растежът да продължи без сериозно забавяне. Очакванията са и все повече хора да се насочат именно към професионална реализация в тази сфера, което ще увеличи търсенето на работещи образователни програми.

В тази връзка, СофтУни подготвя мащабен проект, чрез който да предложи ефективно решение срещу това значително предизвикателство пред обществото ни. Планираме да предоставим възможност за безплатна професионална квалификация в сферата на ИТ и дигиталните технологии за някои от най-засегнатите - тези, които са останали без препитание, вследствие на кризата. По този начин те ще имат възможността да се преквалифицират и да стартират работа като програмисти, графични дизайнери, дигитални маркетинг специалисти и други перспективни съвременни професии, което ще разреши не само текущия проблем, но ще им даде и дългосрочна перспектива за развитие.