Известните купуват само българското

https://www.24chasa.bg/novini/article/8471443 www.24chasa.bg

Музиканти, актьори, готвачи предпочитат нашата продукция, защото е най-качествената на пазара

Пазаруването се превърна от досадно задължение в кауза, а четенето на етикета - в навик на отговорните хора, защото там пише къде е произведена стоката.

Ако е от България, ще бъде по-вероятно да влезе в пазарската кошница. Целта е ясна - да се запази работата на малкия и средния бизнес в страната ни, които заради борбата с коронавируса понасят сериозен удар.

Именно затова “24 часа” стартира кампанията “Подкрепям българското”. Звездите също осъзнават ползата за икономиката в пазаруването на продукти, произведени в страната ни.

Ето защо 5 от тях предпочитат българското и ще го правят и след като отмине кризата.

 Никол Станкулова: Някои от нас се изхранват, продавайки яйца, а ние купуваме полските

“Има хора, които се изхранват само с това, че продават яйцата си, а българинът отива и си купува полски яйца. В този момент трябва да обърнем внимание къде е произведена стоката, която вземаме”, категорична е синоптичката на Нова тв Никол Станкулова. Осъзнава, че кризата ще нанесе сериозни последици на икономиката. “Тя е засегната навсякъде по света. Ако до този момент сме имали възможността да избираме дали да си купим нещо или българско, или френско, или италианско, от тук нататък е важно поне ние да изберем нашето, за да подкрепим българските производители”, казва Станкулова.

Тя сподели мнението си преди дни в инстаграм. Под него се появиха негативни коментари, че нямало голям избор на български стоки или качествени дрехи, изработени в страната ни.

“Това изобщо не е вярно, защото едни от най-големите италиански компании използват българска работна ръка, за да шие”, отговори им през “24 часа” синоптичката.

“Моментът сега никак не е подходящ за купуване на дрехи, обаче на моето дете например сега му умаляха всички дрехи. Нямам избор, освен да му купя нови”, допълва Станкулова и е категорична, че ще са произведени в България.

Дарин Ангелов: Продуктите ни имат по-добър вкус

“Български автомобили не купувам, защото нямаме”, шегува се актьорът Дарин Ангелов и съвсем сериозно допълва, че за сметка на това предпочита българските стоки. “Определено хранителните продукти, произведени в страната ни, са много по-добри и по-качествени от гледна точка на това, че бързо от производителя стигат до търговската мрежа, което ги прави по-пресни за консумация и с по-добре запазени вкусови качества”, смята Ангелов. Категоричен е, че купувайки български стоки, ще се запазят много работни места. “А могат да се открият и нови. В сложната ситуация, в която живеем, изключително важно за нас самите е да подкрепим българското производство, защото по този начин подкрепяме икономиката ни и следователно самите себе си”, убеден е той. Актьорът прави паралел и с киноиндустрията. “В някои държави, влизайки чужда филмова продукция, тя има задължение или да ползва определена квота местни артисти, или да плати съответната такса, която после стига до артистите”, дава пример Ангелов. Подобен принцип според него може да бъде приложен и в чуждестранни хранителни брандове, които влизат в България, т.е. трябва да предлагат определен процент наша продукция.

Иван Звездев: Никой в Европа не прави кашкавал и сирене като нашите

“Мисля, че повечето български производители се стараят да са на ниво”, казва топкулинарят Иван Звездев. “По-голямата част от продуктите ни са специфични. Например никой в Европа не прави кашкавал и сирене като нашето. Нямат копия нито луканката, нито суджукът”, категоричен е Звездев.

“Големите вериги прокарват собствените си стоки, най-вече от Германия. А тука нашето умира. Вече една моцарела, която преди беше символ на лукса - недостъпна, стана по-евтина от българския кашкавал. Кашкавалът е 18-20 лв., говорим за нормалния, а не за скъпите марки, а моцарелата е 10-12 лв. При тази разлика, макар че суровината е една и съща, младите ще изберат по-евтиното, нищо, че не е българско”, обяснява кулинарят. Той призовава и производителите да предлагат качествени продукти. “Да не забравяме кой измисли сиренето с палмова мазнина или лютеницата с картофено нишесте. Апелът ми е тези, които въведоха подобни критерии, да се замислят какво са причинили на хората, променяйки вкуса на много традиционни продукти, гонейки ниската цена. Чужденците не го направиха”, допълва Звездев.

Ирина Флорин: Организмът ни разгражда по-добре храната, расла на българска земя

“Предпочитам да купувам от малките български производители не само защото по този начин се стимулира българският бизнес. Тяхната продукция е далеч по-качествена. Другата причина да купувам български неща е, защото организмът ни генетично е устроен така, че най-добре разгражда тези плодове, зеленчуци и меса, които са расли и са отглеждани върху нашата земя”, категорична е певицата Ирина Флорин.

“В тази криза има и нещо положително - предоставя се възможност на българските производители да предлагат продукцията си навсякъде. Аз съм много за това нещо”, коментира Флорин. Според певицата у нас има и фирми, произвеждащи добра козметика, която при това не е на химическа основа.

Милица Божинова: Няма по-вкусни плодове и зеленчуци по света от нашите

“Българските продукти са най-истински. Подкрепям хората, които ги създават. Нашата земя ражда прекрасни плодове и зеленчуци. Винаги ще бъда на страната на българското”, категорична е певицата Милица Божинова. Тя не се и съмнява, че родните продукти са по-качествени от много чуждестранни.

“Няма толкова вкусни плодове и зеленчуци по света като нашите. Повечето хора сякаш не залагат толкова на земеделското ни производство, а би трябвало, защото родината ни е рай”, казва Божинова. Самата тя често пазарува от хората покрай пазарите, които са сложили на малка сергийка продукти.

“Те са от градинката им. Предпочитам да си купя от тях, защото знам, че са се потрудили много, за да го произведат, искам да им помогна и продуктите са наистина и вкусни, и истински”, допълва певицата.

“Преди много години завършвах интервютата си с: “Да бъдем живи и здрави и физически, и психически”. Не знам защо съм го казвала преди, но в днешния момент го правя, защото е важно”, добавя тя.