Шофьорът, убил Милен Цветков, е син на съдружничка на Миню Стайков

https://www.24chasa.bg/novini/article/8476921 www.24chasa.bg
Кристиан Николов е младежът, който е шофирал фирмения джип. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Нейна фирма е усвоила половин милион лева по европрограма

Половин милион лева. Толкова е усвоила по Програмата за развитие на селските райони фирмата "Десислава Пешева Комерс". Тя е собственик на джипа Ауди, който в неделя вечерта се блъсна в колата на Милен Цветков и го уби, както написа снощи ПИК. Зад волана е бил 22-годишният Кристиан Николов, който е син на Десислава Пешева, научи "24 часа". Младежът е бил дрогиран и е арестуван. Майка му е изпълнителен директор на "Винпром Карнобат" и съдружник с Миню Стайков в други фирми.
Джипът Ауди Q7 се води собственост на фирмата на майката на шофьора. Същата фирма е бенефициент по Програмата за развитие на селските райони и се занимава с лозаро-винарство. Спечелила е няколко проекта, финансирани от Европа чрез Държавен фонд "Земеделие", откри "24 часа". Един от тях е за купуване на оборудване и съоръжения за обработка на лозя. Финансиран е с 250 хил. лв. Друг спечелен проект е за построяване на навес за съхранение и обработка на лук, моркови и насаждения за орехова градина. 
През 2019 г. прокуратурата влезе в Държавен фонд Земеделие заради второто разследване срещу Миню Стайков. То вече е в съда. Бизнесменът е изправен пред Темида като лидер на престъпна група за източване на субсидии от Европа. Според обвинението деца на негови близки са собственици на фирми, които са усвоили милиони, а парите са се ползвали за алкохолния бизнес на Миню Стайков в разрез с правилата за маскимално допустима помощ за едно стопанство.
Фирмата "Десислава Пешева Комерс" не е публикувала счетоводни отчети от 2009 г., но субсидиите от Европа са усвоени след това.