В България няма радиация, не се задава нищо от Чернобил

https://www.24chasa.bg/novini/article/8479935 www.24chasa.bg
КАДЪР: БНТ

Няма опасност от пренос на радиация заради пожарите в района на украинската АЕЦ "Чернобил". Това успокоиха директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов и проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ.

Извънредният брифинг има ли опасност от радиационно замърсяване бе заради слухове, разпространени в социалните мрежи и свързани със започналия североизточен вятър и валежи.

Пожарите в района на "Чернобил", започнали на 4 април, са угасени от 70 часа насам, заяви комисар Николов. Националната автоматизирана система не е отчела никакви промени в гама фона на страната и той е в нормите между 0,08 и 0,40 микросиверта на час.

Няма абсолютно никакви промени в естествения радиационен фонд, заяви и проф. Брънзов. При горенето на пожара са освободени радиоактивни частици, но те дори не са достатъчно да променят естествения фон, успокои той.

Изненадващо извънредният брифинг бе воден от ген. Венцислав Мутафчийски, който е началник на оперативния щаб за борба с коронавируса, а не отговаря за радиационното замърсяване. Именно покрай ролята си да обяснява борбата със заразата генералът стана публичната фигура с най-високо доверие в България.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради