4,5 млрд. лв. от държавата срещу кризата, без да се тегли нов заем (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8484056 www.24chasa.bg
Финансовият министър Владислав Горанов и премиерът Бойко Борисов дадоха брифинг във вторник.

Борисов: Използваме мазнините, които сме си натрупали

Правителството впряга ресурс от около 4,5 млрд. лева за подпомагане на малкия и средния бизнес, самонаетите лица и тези, които кризата е пратила в неплатен отпуск.

Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов във вторник на брифинг, на който присъства и премиерът Бойко Борисов.

Физически лица, засегнати от епидемията и извънредното положение, които са в неплатен отпуск, ще трябва да имат

поне 5 работни

дни през март,

за да

кандидатстват

за безлихвен

кредит

до 4500 лв. За самоосигуряващите се изискването е да се прекратили дейност или да имат поне 20% спад на доходите. Заемите са с гратисен период от 12 месеца и срок за издължаване до 5 години. Ще се отпускат без такси и се погасяват предсрочно без наказателна лихва.

“Вторият инструмент е кредити за осигуряване на ликвидност на малки и средни предприятия – необезпечени до 300 000 лева. Парите се управляват от ББР, а се отпускат през търговските банки. Очакваният портфейл кредити може да достигне 2 милиарда лв.”, каза Горанов.

Критериите за

допустимост са

спад на

оборота за

първото

тримесечие

за 2020 г. спрямо същия период за миналата година. Срокът за кандидатстване по тази програма е до края на годината. Горанов прогнозира, че значителен брой предприятия ще могат да се възползват от финансовия инструмент. През Европейския инвестиционен фонд с банки партньори, сред които ОББ, Прокредит банк и Уникредит Булбанк, ще се отпускат кредити с максимален размер 3,6 млн. лв., предназначени за рефинансиране на задължения, възникнали преди не повече от 60 дни.

Финансовият министър припомни, че през Фонда на фондовете могат да се отпускат микрокредити до 50 000 лева за подпомагане на малки и средни предприятия, като там са възможни гратисен период и лихвена субсидия. Инструментът вече работи, достъпен е и може да се използва през Първа инвестиционна банка. Гратисният период е до 24 месеца. По думите на Горанов лихвите са значително под пазарните. Работи се със социалното министерство този инструмент да се превърне в безлихвено кредитиране.

Премиерът Бойко Борисов посочи, че този ресурс се осигурява, без държавата да тегли нов заем. Използвали се “мазнините, които сме си натрупали”, уточни премиерът.