Коронавирусът убива масово в градове с мръсен въздух и инверсия

https://www.24chasa.bg/novini/article/8484265 www.24chasa.bg
Илюстрация на замърсяването на въздуха над Европа с азотен диоксид, направена въз основа на измервания, събрани от спътника Sentinel-5P между април 2018 г. и март 2019 г. СНИМКА: ПРОГРАМА "КОПЕРНИК"

Трайното излагане на азотен диоксид причинява сърдечни и белодробни болести

Коронавирусът изчисти въздуха и концентрацията на фини прахови частици в Европа и света отдавна не е била по-ниска. Това бе една от малкото положителни новини през последните месеци, откакто светът е под карантина заради пандемията.

Ако не са в извънредно положение обаче, хората в големите градове дишат силно замърсен въздух, особено през зимните месеци. Стряскаща статистика показва, че смъртността от COVID-19 е най-висока именно в регионите, където през предишните месеци е имало високи концетрации на азотен диоксид в комбинация с атмосферни условия на инверсия, които предотвратяват ефективното разпръскване на замърсяването на въздуха.

Най-голямото огнище на

заразата в България е

София, където положението

е точно такова

Азотният диоксид (NO2) е замърсител и парников газ, който е страничен продукт основно от изгарянето на фосилни горива като въглища, бензин, нафта, мазут и т.н. Проучване на германския университет “Мартин Лутер” в Хале-Витенберг доказва връзката между дългосрочното излагане на NO2 и смъртността от К-19. Чрез спътникови снимки ученият Ярон Оген сравнява данните за разпределението на азотния диоксид в атмосферата с броя на жертвите. Анализирани са смъртните случаи в 66 административни региона в Италия, Испания, Франция и Германия.

Резултатите показват, че 3487 от 4443 починали към 19 март, или

цели 78% са били в пет

региона, разположени

в Северна Италия

и Централна Испания

Именно в същите пет региона са регистрирани най-високите концентрации на NO2 в комбинация с много слаб въздушен обмен. Учените заключават, че дългосрочната експозиция на този замърсител може да е един от най-важните фактори, допринасящи за фатален изход на болестта COVID-19 в тези региони и може би в целия свят.

За концентрацията на азотен диоксид в тропосферата (разположена между повърхността на Земята и височина от 10 км) е използван космическият спътник Sentinel-5, който се управлява от Европейската комисия по програмата “Коперник”. Картографирането на концентрацията на азотен диоксид в тропосферата над Европа разкрива

голяма “гореща точка”

с висока концентрация в

северната част на Италия

Червена е и областта на Паданска равнина, която се простира от склоновете на Западните Алпи до крайбрежните равнини на Адриатическо море.

От петте региона, където се наблюдава най-висока смъртност, 4 са в Северна Италия - Ломбардия, Емилия-Романя, Пиемонт и Венето. Петият е административният район “Община Мадрид”, който също като Паданска равнина, е заобиколен от планински вериги.

Въздухът в такива региони остава по-стабилен, а нивото на замърсители в атмосферата е по-високо. В котловина и заобиколена от планини е разположена и българската столица София, която шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски определи за “основното огнище с най-много заразени с COVID-19”.

Дългосрочното излагане на NO2 е свързано с хипертония, сърдечни и сърдечносъдови заболявания, повишен процент на хоспитализация, хронична обструктивна белодробна болест, значителен дефицит в развитието на белодробните функции при деца, увреждане на белите дробове при възрастни и диабет.

Други изследвания се фокусират и върху отговора на имунната система на NO2. Те откриват, че

излагането на азотен

диоксид ограничава

защитата на организма

от инфекции

и предизвиква възпалителен отговор в дихателните пътища.

Същата тенденция се наблюдава и в САЩ, където от всички близо 795 000 заразени над 250 000 са в щата Ню Йорк, известен със силното замърсяване на въздуха. Там са регистрирани почти 19 000, или около 45% от всички над 42 500 починали американци.

Проучване на Харвардския университет също доказа, че дори малко увеличение на нивата на замърсяване на въздуха с фини частици през годините преди пандемията е свързано с 15% увеличение на смъртността. Учените потвърждават, че

ако въздухът в Манхатан

бе съвсем малко по-чист в

миналото, сега можеше да

са спасени стотици животи

Следователно отравянето на околната среда означава отравяне на собственото тяло, чиито способности да се защитава от инфекции стават силно ограничени, когато е било подложено на хроничен респираторен стрес.

Германското изследване заключава, че хроничното излагане на азотен диоксид може да има значителен принос за високите нива на смъртност от К-19. По-ранни проучвания показват, че излагането на NO2 причинява възпаление в белите дробове, затова според Ярон Оген сега е необходимо да се докаже дали наличието на първоначално възпалително състояние е свързано с реакцията на имунната система към коронавируса.