Създадоха карта на разпространението на COVID-19 по света

https://www.24chasa.bg/novini/article/8484638 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Учени от Сиатъл, участващи в международната програма Nexstrain, са проследили над 10 000 различни мутации в леталния патоген на коронавирус, пише чешкият информационен сайт Lidovky.cz. Въз основа на тези варианти те създадоха карта, която показва как коронавирусът се разпространява в различни части на света в дадени периоди от време.

Това генеалогично дърво трябва да бъде от съществено значение в борбата с пандемията на коронавирус и да помогне за разработването на ваксината, съобщава в. "Файненшъл таймс".

Разпространението на коронавирус може да е свързано със замърсяване на въздуха, като се отбелязва, че праховите частици помагат.

Изследователите работят върху мутациите на Sars-CoV-2 от декември миналата година, когато вирусът е изолиран за първи път в Ухан, Китай. Че К-19 мутира е напълно естествено и това се случва с всички вируси. Следователно терминът "мутация" не трябва да притеснява никого, тъй като коронавирусът не е станал по-опасен, припомня изданието.

Генетичната информация на вируса Sars-CoV-2 се съхранява в спирална молекула на РНК, подобна на молекулата на ДНК. Вирусът се размножава в своя гостоприемник чрез репликация на РНК, в която се копира генетична информация. Въпреки това, грешки се появяват и по време на бърза репликация. Обикновено това са случайни и незначителни мутации (достатъчно е да промените само една от 30 000 букви, които изразяват химичния състав на вируса). Учените обаче успяват да ги разпознаят и с помощта на тези промени е възможно да се проследи къде и в какъв период от време се е разпространил вирусът.
Картата, която те създават, може да бъде много полезна. "Изследването на генома ще играе ключова роля в човечеството да се справи COVID-19 и да се върне към нормалното, казва Ема Ходкрофт от университета в Базел в Швейцария,която участва в проекта Nextstrain.

„За начало, благодарение на генетичните мутации, можем да идентифицираме в отделни случаи дали е локално предаване или въвеждане на вируса отвън“, добавя тя.

Използвайки това генеалогично дърво, учените също могат да се върнат към ранните етапи на епидемията, когато новият коронавирус започна да се разпространява в Китай. Според Hodcroft, резултатите от изследванията показват, че вирусът се е появил там в края на ноември, може би в средата му, но не и преди.

Мутационната карта също опровергава теорията, че новият коронавирус е достигнал Запада миналата година и се е разпространил там незабелязано там. Картата показва, че Sars-CoV-2 е достигнал Европа и САЩ най-рано в средата на януари. Това подчертава Тревър Бедфорд, ръководител на проекта Nextstrain. Затова не може да бъде вярно, че например хората в Калифорния са можели да имат коелктивен имунитет още през есента, както твърдят в свои постове потребители на социалните мрежи.

Исландия е много интересна от гледна точка на изследването на различни варианти на коронавирус, тъй като тук бяха проведени повечето тестове по отношение на популацията. Исландски експерти установили, че вирусът е дошъл в островната държава от няколко страни едновременно. Донесен е тук от хора, карали ски в Алпите през февруари.

Откакто коронавирусът се е разпространил, почти 2,5 млн. души по целия свят са се заразили с него. Около 80 ваксини и 150 лекарства против COVID-19 се разработват по целия свят.