ЕС още не използва препоръките на СЗО как да се броят жертвите на COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/8487184 www.24chasa.bg
Снимка Ройтерс

Европейският център за предотвратяване и надзор на заболяванията възнамерява да възприеме препоръките на Световната здравна организация (СЗО) за преброяване на жертвите от Ковид-19, съобщи днес говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че този център работи за уеднаквяване на подхода в ЕС. Центърът е предоставил на европейските държави насоки как да определят смъртните случаи според това дали са "сигурни" или "съмнителни".

Вярно е, че държавите засега измерват смъртността от епидемията различно. Това се дължи на много причини, сред които са различното състояние на националните здравни системи и прилаганите различни политики в здравеопазването, обясни говорителят.

По неговите думи държавите в ЕС сами трябва да вземат решение за общ подход в отчитането на смъртността от новото заболяване. Тогава ще можем по-добре да оценим епидемичната обстановка, а това е свързано с правилното преминаване към облекчаване на карантината, допълни говорителят.

Еврокомисарите са обсъдили на седмичното си заседание днес въпросите за разпространението на заразата и отраженията за икономиката. Говорителят на комисията посочи, че утре Европейският съвет ще бъде запознат с предложение за обособяването на фонд за икономическо възстановяване от епидемията, който се предвижда да бъде част от следващия многогодишен общ бюджет. По неговите думи инвестициите по този фонд може да достигнат трилиони евро.