Русенският университет - символ на дълголетни традиции и на авторитетна лидерска позиция

https://www.24chasa.bg/novini/article/8488725 www.24chasa.bg

През 2020 г. Русенският университет навършва 75 години от своето създаване

„В историята си неговата академична общност винаги се е справяла с трудностите и предизвикателствата, формирала е силен потенциал за национално и международно лидерство във висшето образование и е работила неотклонно в интерес на своите студенти и обществото, постигайки отлични резултати.

Във времето на криза, когато всички започнаха да използват дистанционното обучение, Русенският университет се чувства горд, че още в началото на века създаде първата в България платформа за електронно обучение - e-Learning Shell, първия уеб базиран курс – сега курсовете са над 1300, първата виртуална лаборатория – сега лабораториите са 9. По-късно записа и първите видео лекции – сега видео лекциите са над 30 и броят им продължава да расте. В университета беше съставена Концепцията за дигитална трансформация на образованието и изградена Визията за университета на бъдещето.

По евроазийския проект „Модернизация на системата на висшето образование в Централна Азия чрез новите образователни технологии“, на който университетът е инициатор и координатор, беше направена уникална виртуална библиотека по иновационни образователни технологии, която интегрира близо 20-годишния опит на русенската Алма Матер в тази област. Основното предназначение на тази библиотека е да се използва за подготовка на обучители и преподаватели от 15-те университета-партньори от Централна Азия. Но в новите условия ректорското ръководство реши да я отвори за свободно ползване от всички училища и университети в България; 73 университета от 34 страни в Европа; 330 университета в Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.

На 19 март Русенският университет се включи в националната кампания за безвъзмездно изработване и предоставяне на 3D принтирани шлемове на лекари, зъболекари и медицински работници, както и на институции с обществено значение и граждани. Инициативата получи широка гласност. За 20 дни непрестанна работа са направени над 1800 медицински шлема, които са предоставени на 4 основни групи потребители: 1) болници, медицински центрове, дентални практики, центрове за спешна медицинска помощ и други медицински институции с държавен, общински или частен характер; 2) общопрактикуващи лекари, зъболекари, медицински работници и фармацевти; 3) национални, регионални и общински административни органи; 4) органи на реда, институции и административни органи, както и на граждани със спешна нужда.

Русенският университет предостави техника за участие в обща инициатива с Община Русе и Областната дирекция на МВР за следене за набези във вилните зони около града, както и с възможност за проследяване на струпвания на хора в паркове и градини. Дpoнoвeтe oт тази cepия нaмиpaт пpилoжeниe пpи cпacитeлни oпepaции, бopбa c пoжapи, инcпeкция нa eлeктpoпpoвoди, вятъpни тypбини, мocтoвe, cлънчeви кoлeктopи и мнoгo дpyги.

Всички тези усилия на ректорското ръководство и академичната общност не останаха невъзнаградени.

 На 9 април един от най-мащабните нови проекти на Русенския университет – „Дигитални технологични системи за чиста и сигурна околна среда – 5D ALLIANCE 2019-2028” получи висока международна оценка. Проектът зае своето заслужено място в актуализираната пътна карта на националната научна инфраструктура. Създаването на алианса е не само в унисон с мисията на русенската Алма матер да бъде университет на бъдещето, но и предпоставя водещата му роля за развитието на целия Дунавски макрорегион. Проектът е без аналог в България и в Дунавското пространство, тъй като предвижда създаването на изследователски инфраструктурен комплекс, който съчетава 3 форми на научна инфраструктура – уникална, дигитална и разпределена. В него е планирано изграждането на 7 интердисциплинарни лаборатории в Русенския университет.

С решение на Министерски съвет от 22 април 2020 г. бе открит нов научен институт към Русенския университет. Научноизследователският институт за технологии и иновации ще обединява изследователската дейност на четирите инженерни факултета на висшето училище, както и на останалите факултети. Там ще се разработват проекти от национални и международни научни програми, ще се създават нови инструменти, устройства и технологии в областта на техническите науки. Дейността на института ще се финансира от бюджета на висшето училище, от участие в национални и международни програми и проекти и от реализацията на създадени от него научни продукти и иновации.

Днес на академичната карта на България Русенският университет е име не само символ на дълголетни образователни традиции, но и на авторитетна лидерска позиция.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Благой Иванов-Багата е много доволен от отлагането на неговия мач с Аугусто Сакаи (Браз) в Лас Вегас от ММА веригата UFC. Сблъсъкът трябваше да се проведе в началото на май в Сао Пауло, но заради коронавируса беше пренасрочен. Срещата ще се състои в ранните часове на неделя българско време. „Лагерът се удължи с 3 седмици

С дъщеря ми ще изминем пътя на четата Борислав РАДОСЛАВОВ     Снимки: Личен архив "Семейно с 12-годишната ми дъщеря Анна-Мария ще изминем славния път на Ботевата чета от козлодуйския бряг до Околчица. Ще тръгнем по традиция на 28 май рано сутринта, когато е рожденият ми ден, и ще пристигнем на 2 юни малко преди 12 часа

Британската певица Лий-Ан Пинок се препича гола в задния си двор. Приятелката на футболиста на “Уотфорд” Андре Грей е захвърлила горнището на банския си и показва перфектен тен. Оказва се, че по този начин красавицата рекламира модната си линия. Певицата е част от групата “Литъл Микс” и е изключително популярна в Англия