4 вида дрога в кръвта на Кристиан - обвиниха го в умишлено убийство, остава в ареста (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8489340 www.24chasa.bg
Кристиан Николов

l Може да получи доживотен затвор, застрашил е и живота на други хора

l Експерт: Ускорение, 13 пъти по-голямо от земното, е разкъсало органите на Милен Цветков

Кристиан Николов е шофирал джипа на майка си под влиянието на 4 вида наркотици, когато изтласка с висока скорост на червен светофар колата на Милен Цветков и го уби.

Това стана ясно в четвъртък, когато прокуратурата повдигна още по-тежко обвинение на 22-годишния младеж - че умишлено е причинил смъртта на журналиста и е застрашил живота на много участници в движението на оживеното кръстовище. Освен марихуаната и амфетамините в кръвта на Кристиан Николов са открити следи от бромазепам и кокаин. По новото обвинение той може да лежи в затвора от 15 до 20 г. или до живот.

Според разследването на прокуратурата той се е движил със скорост над разрешената, но не се посочва каква, защото ще бъде изчислена с експертизи.

От удара Цветков е със счупени от 3-о до 11-о ребро, травма на черния дроб, както и сърдечна тампонада.

Уcкoрeниe, 13 пъти пo-гoлямo oт зeмнoтo, нaй-вeрoятнo e пoгубилo журналиста, каза aвтoтeхничecкият eкcпeрт прoф. Cтaнимир Кaрaпeткoв пред Bulgaria on Air. Тoй oбръщa внимaниe нa фaктa, чe cлeд cблъcъкa кoлaтa нa Цвeткoв ce e зaвъртялa фaтaлнo.

“Тeлaтa ce oтдeлят oт мяcтoтo нa ceдaлкaтa и oтивaт нacтрaни. Кaтo видях тoзи cлучaй, мoгa дa прoгнoзирaм движeниeтo нa зaгинaлия. Тaзи рoтaция cъщo e изигрaлa лoшa рoля. При удaра мoжe дa имa рaзкъcвaнe нa вътрeшнитe oргaни и вeрoятнo и чeрeпнo-мoзъчнa трaвмa в дяcнaтa кoлoнкa”, кoмeнтирa прoф. Кaрaпeткoв.

Cлeд удара кoлaтa нa Цвeткoв e пoлучилa oгрoмнo уcкoрeниe, кoeтo ce oтрaзявa нa пътникa. “Прeдcтaвeтe cи oт тaзи cкoрocт 0 дa дocтигнe дo 40, 50, 60 км/ч. Тoвa oзнaчaвa, чe уcкoрeниeтo, кoeтo търпят вътрeшнитe oргaни, e нaд 10-15 пъти нaд зeмнoтo уcкoрeниe. Тe ce рaзширявaт, cплecквaт ce и мнoгo чecтo ce пръcкaт”, oбяcни прoф. Кaрaпeткoв.

В четвъртък спътниците на Кристиан Николов бяха освободени от ареста с гаранции от по 10 хил. лв. Приятелката му Симона и синът на депутата Лъчезар Иванов Георги са обвинени в затаяване на истината по случая с катастрофата, защото са мълчали пред разследващия полицай.

Късно вечерта Софийският градски съд реши да остави Кристиан Николов в ареста. От определението на съдия Мумджиева стана ясно, че младежът написал декларация, че отказва да участва в разпознаване на живо, както и да даде сравнителен биологичен материал за изследване. 

Според адвоката на Кристиан Николов Любомир Таков обаче материалите не били достатъчни, за да се направи предположение за авторството на престъплението.

Според него разследващите разполагали само с предположения, но не и категорично кое лице или кои имат отношение към трагедията. Не можело да се смята, че е установено, че той е водачът на аудито към 18 ч. на 18 април. Според Таков можело да се смята, че друг е управлявал колата.

Видеотехническата експертиза обяснявала само действията на отделни хора и механизма на възникване на катастрофата, но не давала информация за авторството. Липсвала лицева идентификация, отсъствало разпознаване.

Адвокатът твърди, че само свидетелят Денис Миланов от служба "Метрополитен" към СДВР посочил Кристиан като шофьор на колата.

Описанието, дадено от други свидетели, отговаряло на голяма част от българските младежи - къса коса, набола брада, нормално телосложение.

Адвокатът стигна дори още по-далеч като хвърли вина и върху свидетелите, опитали се да помогнат на журналиста. Те имали неадекватните действия, като извадили журналиста от колата и го завели до тротоара, въртели главата му, правили му сърдечен масаж и положили тялото му в неправилно положение.

Жената до Милен:

Разбрах, че си е отишъл от новините на личния му лаптоп

Нумероложката Милена Иванова-ЕА е жената, която е била до Милен Цветков в последните 2 години. Именно тя е видяла журналиста 10 минути преди катастрофата, при която беше убит на Великден. 

“Милен тръгна от моя дом, за да отиде да си вземе сако за работата от неговия апартамент в центъра на София. Беше наистина за малко и веднага след това трябваше да се върне... На следващия ден трябваше да е на работа, за да подготвя предаване. Беше поканен и от Слави Трифонов за интервю в телевизия 7/8 и за това му трябваше сакото”, разказва съсипаната от мъка Милена Иванова в интервю за вестник “Галерия”. 

Денят бил много хубав за Милен и нищо не предвещавало страшната трагедия. Приятелката на водещия прочела за катастрофата и неговата смърт в новините в лаптопа му, който е в дома ѝ. Изпаднала в шок и не можела да осъзнае какво чете. След това веднага се обадила на Калина, дъщерята на Милен Цветков, която живее в Нидерландия. Чула се и с майката на сина му Боян - Ивета, която съобщила страшната вест на детето на следващата сутрин. (24часа)

Трети клип показа как вадят журналиста от колата, подкрепян от минувачи

Адвокат Светла Костенска подава

сигнал на тел. 112, едва вкъщи

разбира, че жертвата е Цветков

Трети клип от катастрофата, при която загина Милен Цветков, се появи във фейсбук в нощта срещу сряда. Този път камерата е насочена към центъра на кръстовището и се вижда как хора го вадят от колата. 

Кадрите започват в момент, когато Милен Цветков чака на червено на ул. “Хенрих Ибсен”, за да се включи по бул. “Черни връх”, но колата му не се вижда, защото за автомобилите по булеварда още свети зелено. Секунди след това зеленото започва да мига, което означава, че светофарът пред Цветков все още е червен. В този момент на кръстовището влетява в облак от дим субаруто на журналиста, избутвано от аудито на Кристиан Николов. Колата на Цветков се завърта и остава в средата на пътя, а тази на Николов продължава направо и се забива в тротоара. В следващия момент участниците в движението спират. Мъж на мотор поглежда към колата, завива и си тръгва. Други автомобили също отминават невъзмутимо. Пръв към автомобила на Цветков се приближава мъж в униформа на охранител. След него на мястото идва колоездач. За секунди се струпват десетина души и оглеждат колко души има в ударената кола. От посоката, в която се е ударило аудито, пристигат и двама младежи, облечени в черно. Твърди се, че един от тях е точно Кристиан Николов, който е шофирал джипа на майка си. Малко по-късно охранители отварят вратата на колата на Цветков и го измъкват. Трима души му помагат да се придвижи през платното. Тогава той ходи сам. Сяда на тротоара до входа на метростанцията. Минути по-късно му прилошава и ляга на платното.

“Видях, че има инцидент в 18,14 часа, докато се спусках с колата си по бул. “Черни връх”. Бързо се ориентирах, че има пострадал. Включих аварийни светлини, спрях до тротоара на мола и се обадих на тел. 112. От екрана ми се вижда, че часът е 18,18”, разказа пред “24 часа” адвокатката Светла Костенска. Тя минала по булеварда минути след зловещата катастрофа. “Представих се и казах къде съм и какво виждам”, обяснила на спешния телефон, а операторите поискали да знаят къде точно е произшествието. “Ако са имали първи сигнал, защо ще ме питат къде съм и какво виждам”, пита тя.

“Имах добра видимост към полицая, който се беше навел над Милен Цветков, той имаше колега в патрулка, после дойде втора патрулка, от която притичаха още двама полицаи”, посочи жената. Костенска бе категорична, че линейка не се е появила до 18,30 часа, когато тя си е тръгнала от мястото.

“Чух от “Спешна помощ” да казват, че са дошли за 6 минути след сигнала. Бях там за 2 пъти по 6 минути, но линейка нямаше”, категорична е адвокатката. Тя визира коментар на д-р Георги Гелев, шеф на “Спешна помощ”. Във вторник той обясни, че сигналът е бил подаден в 18,16 часа, диктуван е на екип в 18,19 часа, а в 18,23 ч медиците са били там. Още в понеделник пък от “Спешна помощ” казаха, че са стигнали за 6 минути след подаването на сигнала.

Твърде вероятно е и от “Спешна помощ”, и адв. Костенска да са прави за часа на сигнала. Най-вероятно няколко души са се обаждали, а с тях са разговаряли различни екипи на тел. 112. Затова и операторите са искали подробности, тъй като за всеки екип сигналът е бил нов.

На въпрос на “24 часа” за Кристиан, адвокат Костенска посочи, че е видяла и младеж, който се намирал до аудито. “Чудех се защо не помага, търсеше нещо отзад. Не мога обаче да кажа дали това е Кристиан”, посочи Костенска.

Едва когато се прибрала вкъщи, разбрала, че жертвата на катастрофата е Милен Цветков.

Гаджето на Николов – скромна студентка по психология в СУ, във фейсбук е бунтарка с марихуана и пиърсинг

Исус пуши марихуана, пиърсинг, скъпи коли, тигри, сладки кученца и рок музиканти. Това е малка част от информацията за Кристиан Николов и приятелката му Симона, публикувана във вече изтритите им профили във фейсбук.

Двамата се познават от 73-о училище в София, на което са били възпитаници. Произхождат от различни семейства. Майката на Кристиан е бизнес дама с много пари, а родителите на Симона са обикновени хора.

Баща ѝ е работил

в куриерска

фирма, а този на

Кристиан е бивш

строителен

предприемач

Асен Николов и майката на Кристиан Десислава Пешева са разведени от много години, а момчето живее при майка си, когато е в България. До катастрофата с Милен Цветков младежът няма криминални регистрации. В 10-и клас е преместен от 73-о училище (популярно и като Втора немска гимназия) в най-престижната 91-а немска гимназия. Поводите са лоша дисциплина, рисуване на обидни графити и дори кражба от супермаркет. Наказанието му е твърде любопитно, защото реално Николов става възпитаник на още по-елитно училище.

С приятелката си Симона Цанкова, която избяга след катастрофата, се запознал преди преместването. Тя била в по-долен клас. Родена е на 13 април, само 6 дни преди фаталната катастрофа, става ясно от профила ѝ във фейсбук. Там тя се представя като Симона Брофловски. Фамилията е заимствана от Каил Брофловски, главният герой в популярната американска анимация “Саутпарк”.

Последните коментари на Симона бяха честитките за рождения ѝ ден.

В профила

нямаше нито

една снимка с

Кристиан

От няколко нейни селфита пък личаха множество пиърсинги по лицето, които охотно показва. Татуировките ѝ са над 10, някои от тях с окултни символи.

На 14 септември 2014 г. (тогава е била на 15 г.) Цанкова е качила кадър на двама души, гушнали бебе. В пелените обаче вместо дете има голямо количество марихуана. Симона е публикувала снимката, а отгоре на английски е написала “Тихо малко бебе, мама ще ти донесе най-яката билка (силна марихуана)”. (Променен вариант на приспивната песен “Тихо, малко бебе”, чийто откриващи реплики са “Тихо, малко бебе, мама ще ти вземе присмехулник”).

Само месец по-рано Цанкова споделя снимка на Исус Христос, пушещ марихуана. Над кадъра пише “И илюстрирана книга за птиците”. От изтрития акаунт се разбира, че

тревата е

заемала особено

място в живота

на Симона

Друг качен от момичето кадър също показва наркотика. Надписът върху него е “Ако тя може да пуши точно толкова, колкото и ти, омъжи се за нея”. 

Освен публикации за дрогата момичето е качило и кадър на жена, захапала различни видове сурово месо. Не се разбира дали това е протест срещу яденето на месо, или друго. 

Симона е била фен на рок групата “Гънс енд роузис”, защото и в двата ѝ профила има снимки на вокалиста Аксел Роуз и китариста Слаш.

На доста кадри девойката демонстрира свободен начин на живот по палатки и паркове. Заради снимките се появиха дори съмнения, че Симона и Кристиан са участвали в секта. Мнозина обвиниха момичето за катастрофата. Други я защитават. “Кои сме ние, за да я съдим? Не е убила никого. Мислите, че вашите деца са имунизирани от това ли?”, пише потребител във фейсбук под един от многото постове за катастрофата. Симона има още един профил в социалната мрежа, но той е стар и не е публикувано нищо в него от 2013 г. Там вече е с истинското си име и фамилия - Цанкова. Била е още дете и е споделяла кадри от различни анимации. Няма публикации, свързани с дрога.

Сега Симона е студентка 3-и курс по психология в Софийския университет, научи “24 часа”. Колегите ѝ твърдят, че по време на лекции няма нищо общо с имиджа ѝ във фейсбук. Тя била скромна, явявала се без обеците по устните, подготвяла се старателно за изпити.

И Кристиан като приятелката си не е качвал нито един общ кадър с момичето във фейсбук. За сметка на това е публикувал снимки от купони, пътешествия и други белези на луксозния начин на живот. От вече изтрития му профил във фейсбук става ясно също, че е

любител на

щурите

технокупони и

големите

компании

Няма обаче кадри, свързани с дрога. 22-годишният мъж бе отбелязал, че живее в Берлин, където учат двамата със сестра му. Имаше снимка от абитуриентския му бал заедно с майката Десислава, а зад тях се вижда аудито, с което той катастрофира на Великден. Колата е собственост на фирмата на Десислава Пешева.

Последният пътник в колата - Георги Иванов, е синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Той нашумя на 31 декември 2011 г. , когато избяга от дома си и полицията го обяви за издирване. Оказа се, че се е махнал заради скандалите между родителите си, които после се разведоха. Тогава депутатът Лъчезар Иванов и бившата му жена Диана Долапчиева се обвиняваха взаимно по медиите. След развода им Георги остана под грижите на майката. По време на бягството момчето е на 15 г. 

Две години по-късно синът на Лъчезар Иванов беше арестуван заради грабеж на бензиностанция в София. На 9 април 2014 г. влиза в обекта на бул. “Г. М. Димитров” близо до следствието, вади пистолет и заплашва касиерката. Взема парите и бяга. Криминалистите бързо го арестуваха. През 2017 г. е осъден условно, защото при извършване на престъплението е бил непълнолетен. Още тогава Лъчезар Иванов разказа, че не поддържа отношения със сина си и майка му.

Дъщерята на Цветков ще организира възпоменание за баща си в едни по-добри времена

ПАОЛА ХЮСЕИН

“Калата иска да организира възпоменание за баща си в едни по-добри времена. В сегашната ситуация обаче тя, както и аз смятаме, че правилата трябва да бъдат спазени. Затова едва ли ще има голямо изпращане, по-скоро ще бъде в тесен семеен кръг.” Това обясни пред “24 часа” Дана, бившата съпруга на Милен Цветков, която галено нарича дъщеря им Калина Калата.

По думите ѝ момичето иска да събере приятелите и колегите на баща си, но смята, че е най-разумно това да се случи, когато кризата от пандемията приключи. В сегашната ситуация погребението най-вероятно ще бъде в изключително тесен семеен кръг с най-много 4-ма души.

Калина и майка ѝ Дана кацнаха в София вчера, 22 април, с полет от Амстердам. На летището са били тествани за коронавирус и след като резултатите им са отрицателни, няма да бъдат поставени в задължителната 14-дневна карантина. Това решение е взето с помощта на правителството, за да може да погребат Милен в разумен срок.

Всъщност бившата приятелка на Цветков - Ивета, от която е 8-годишният му син Боян, вече е задвижила процедурата, твърдят негови близки, но евентуалната невъзможност дъщеря му да го изпрати предизвика неочаквано съдействие от всякакви хора и казусът бе решен. Лично проф. Венцислав Мутафчийски обяви на брифинга на националния щаб вчера, че е поел ангажимент към дъщерята на журналиста.

Калина, Дана и останалите близки на Цветков са дълбоко признателни на българското правителство и лично на премиера Бойко Борисов и шефа на щаба ген. Мутафчийски за безценното съдействие, което са им оказали в този изключително тежък за тях момент. Благодарят и на всички институции и хора, които са изразили съболезнования и въпреки огромната мъка са успели да им предадат позитивната си енергия.

Макар приятелите на Милен Цветков да се надяват, че ще бъде разрешено да бъде изпратен от повече хора при спазване на санитарните мерки, вероятно погребението ще е в тесен семеен кръг. Все още не са определени дата и час, но тялото трябваше да бъде освободено днес, 23 април.

След намесата на властите няма да се допусне служебно и изобщо друго погребение без присъствието на дъщеря му и бившата му съпруга. “Датата на погребението все още не е уточнена, но когато я разберем, ще пуснем информация по нашите канали. Имаме тв ефир, сайт, фейсбук страница и страница в ютюб”, обясни инж. Румен Ковачев, собственик на TV1, пред “24 часа”.

Той е човекът, поканил Люба Ризова, Милен Цветков и останалите журналисти да правят предаването “Алтеrnativa” в неговата телевизия.

“Отдавна планирахме създаването на такова предаване, но при появата на кризата решихме, че времето е особено подходящо да започнем да говорим за морал и гражданска съвест. Затова стартът беше на 28 март. Идеята ми беше да събера независими и будни журналисти, които да задават правилните въпроси”, каза Ковачев.

Предаването, което отново върна Милен Цветков на малкия екран, се излъчва във вторник и четвъртък от 18 ч, като от тази събота ще има и извънредно издание през уикенда от 14,30. Засега в него ще се обсъждат темите около коронавируса.

Цветков водеше предаването в четвъртък, а Генка Шикерова - във вторник. “Вероятно ще търсим още някого за водещ, тъй като е тежко сам човек да води три пъти седмично. Все още обаче сме в потрес и размисъл от случилото се и нямаме готово решение”, обясни Ковачев.

Впрочем Милен Цветков е трябвало да се чуе с ген. Венцислав Мутафчийски в понеделник, 20 април, за да уговори интервю с него за предаването си.