Още 1205 българи чакат да се приберат

https://www.24chasa.bg/novini/article/8490369 www.24chasa.bg
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева

"Всички признахме, че влизането в кризата бе малко хаотично. Заради това сега работим по коордирането на излизането. Възстановяването на общия пазар и свободата на придвиждаването са най-важното", заяви вицепремиерът Екатерина Захариева по Нова тв.

"Днес лидерите ще дискутират също нещата. Всичко трябва да е поетапно, за да не се получи обратен ефект. Тази иницитиатива на комисията за излизане е много добра", допълни тя.

"От началото на кризата бяха променени много правила за бюджета. 3,1 милиарда евро бяха насочени за защитни средства, респиратори, тестове. Ние пренасочихме 812 милиона. Обсъждат се икономически мерки, сега ще са много по-трудни", допълни тя.

"Има спор и по следващата бюджетна рамка. Да, има спорове между Севера и Юга", каза още тя.

"Да имаме убеденост, че скоро ще влезем в чакалнята на еврозоната. Ако трябва да ползвам черен хумор, трябваше да дойде такава криза, че да постигнем това. Зелената сделка също трябва да бъде насочена към излизане от кризата", каза още Захариева.

"Външно министерство от февруари призовава да не се пътува. И да се тръгва само при нужда. 1205 човека са се заявили на спешните ни телефони. 428 чакат да се приберат. Успяхме да репатрираме 2500 човека до момента", каза още тя. В събота ще има полет до Норвегия, където вече има и 80 желаещи.

Покрай мюсюлманските празници ще бъде трудно да се придвижва. Турция също поставя хората от други стани с коронавирус под карантина. Там дори не е в домовете, а в изолирани места.

"Идеята за здравен паспорт в Гърция е интересна. Но лятото няма да бъде възможно да се пътува нормално. Всички бригади за САЩ са отложени до 12 май. Нека младите да следят сайта на американското посолство. Ние не съветваме младите хора да не пътуват. Това е криза, която засяга целия свят", допълни тя.

"Отношенията ни с Турция са добри. С ЕС обаче има проблеми. Всички искат да се спазва споразумието за мигрантите. Кризите в Либия, Йемен и Афганистан бяха дискутирани. Тази Украйна също. Те не са забравени", каза още Захариева.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на

Спецчасти с автомати задържаха мъже в различни части на България. Всички са свързвани с Васил Божков и сочени за неговите "десни ръце". Имената на част от тях излязоха в списък с бивши ченгета, близки до хазартния бос. Арестите започнаха сутринта, по времето, когато Васил Божков съобщи, че съдът е отменил вземането на лиценза на "Еврофутбол" (виж