Американският университет предлага онлайн кандидатстване и висок клас образование

https://www.24chasa.bg/novini/article/8492644 www.24chasa.bg
в.и.д. президент на АУБ д-р Дейвид Еванс

Висшето училище приема студенти от 40 страни, матурата не е задължителна

Глобалната пандемия промени дневния ред на всички. И макар много да не говорим за тях, кандидат-студентите ще трябва да направят важен житейски избор в една доскоро немислима реалност.

И ето неочакван бонус: сега те имат още един критерий за това къде да учат – да се спрат на висшите училища, показали гъвкавост и адекватност в отговор на кризата.

Променена реалност

С навременна и добре обмислена реакция Американският университет в България (АУБ) е добър пример как може да се реорганизира учебният процес в контекста на извънредни мерки. Той предложи дистанционно обучение на студентите си още преди да има случаи на заразяване с COVID-19 у нас. Семестърът продължава изцяло онлайн, давайки възможност на студентите да завършат учебната година безпрепятствено.

„В АУБ обучаваме по системата liberal arts, в която студентът е в центъра на всички усилия и дейности - подчертава и.д. президентът на учебното заведение д-р Дейвид Еванс. - Повечето наши студенти живеят и учат заедно в кампуса и ние имаме сериозен ангажимент към тяхното здраве наред с традиционно високото качество на обучение, което предлагаме. За нас беше приоритет да реагираме бързо и ефективно, за да предложим едновременно продължаване на образователния процес и безопасна среда на нашата общност“.

Отсяването: изцяло онлайн

И макар в кампуса да липсва обичайното оживление заради карантината, в отдел „Прием на студенти“ са доста ангажирани. Кандидат-студентите могат да подадат своите документи до 1 юни.

„Обучението тук се осъществява изцяло на английски език, нашите студенти са от 40 държави и затова изискванията към кандидатите са специфични - посочва Боряна Шалявска, директор „Прием на студенти“. - Държим на отлични академични резултати и свободно владеене на английски, но не изискваме положена матура, за да подсигурим възможност за ранен прием и равен старт на студенти от различни страни. Кандидатите подават академична справка от училище, препоръки от преподаватели, есе, портфолио с извънучебни дейности. Допълнително се провежда и интервю. Всичко това се извършва изцяло онлайн, без необходимост от пътуване и директен контакт.“

При целия процес помага личен координатор, който осигурява информация и съвет за сроковете за кандидатстване, необходимите документи и тяхното попълване, видовете стипендии и как се кандидатства за тях, какво представлява обучението и какъв е животът в модерния кампус в Благоевград.

Рейтинг, кариерна реализация, общност

В последните три години АУБ отчита нарастващ интерес към следване тук както при българските, така и при чуждестранните студенти. Този успех се дължи на високото качество на обучението, водено от преподаватели, завършили някои от най-престижните университети в света като Харвард и Оксфорд.

АУБ предлага възможност за избор на повече от една основна специалност, като така разширява хоризонта на студентите и техните възможности за кариерен успех. Дипломата от АУБ е призната в цял свят, тъй като университетът е акредитиран както в България, така и в САЩ.

Висшето училище е традиционно начело на рейтинга в България в няколко професионални направления. Динамичната учебна и извънучебна среда в модерния кампус и възможностите за студентска мобилност в Европа и САЩ правят АУБ уникално място.

Вече близо 5000 са възпитаниците на висшето училище, които заемат ръководни позиции в международни компании, развиват успешно собствен бизнес или продължават обучението си в престижни университети в цял свят. Сред техните работодатели са Microsoft, CNN, bTV, БНБ, ООН, Световната банка и Министерският съвет на Република България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Снежнобялата Хайди ще покори Алпите заедно със собственика си Наша котка се бори за "Гинес"! Снежнобялата Хайди Любопиткова ще опита да влезе в Книгите на рекордите "Гинес" като котката, изминала най-много километри по света. "България Днес" пръв писа за красивото четириного, което заедно със собственика си Данаил Нешев обикаля България и света

Гласуването е онлайн, но победителката ще получи корона на живо Иво АНГЕЛОВ Учителят Тео влиза в необичайна роля! Преподавателят по физика, който подготвя млади таланти, ще връчи наградата на тазгодишната победителка в конкурса "Царица Роза". Теодосий Теодосиев, както е истинското му име, е част от тричленното жури

Благой Иванов-Багата е много доволен от отлагането на неговия мач с Аугусто Сакаи (Браз) в Лас Вегас от ММА веригата UFC. Сблъсъкът трябваше да се проведе в началото на май в Сао Пауло, но заради коронавируса беше пренасрочен. Срещата ще се състои в ранните часове на неделя българско време. „Лагерът се удължи с 3 седмици