Майката на Кристиан пред съда през 2017 г.: Карах с 50 км/ч, джипът поднесе

https://www.24chasa.bg/novini/article/8493717 www.24chasa.bg
Десислава Николова на излизане от полицията, където бе привикана след ареста на сина й. СНИМКА: Йордан Симeонов

"Беше тъмно, карах с 45-50 км/ч. Ударихме се на завой", заявила пред съда Десислава Николова, преди да бъде глобена с 1000 лева през май 2017 г. за катастрофа между нейния джип "Ауди Q 7" и рено в София.

В обясненията си тогава майката на задържания за смъртта на Милен Цветков Кристиан Николов заявила, че съжалява за стореното, но пътят бил мокър, джипът поднесал и тя не могла да го овладее.

Както съобщихме при катастрофата, станала на 2 октомври 2015 г., е бил ранен шофьорът на реното Станил Станилов. Той имал счупване с разместване на бедрената кост на десния крак и повече от месец не можел да ходи добре.

Според доказателствата по делото катастрофата е станала на двупосочен път с по една лента за движение във всяка посока. Времето било хладно, сухо, а настилката - асфалтова, без дупки и неравности. Нямало улично осветление, видимостта по пътя се осигурявала само от фаровете на колите.

Към 23,40 ч Станилов карал "Рено Клио". В колата на предната седалка пътувала жена, която после е разпитана като свидетел.

Внезапно джипът навлязъл в лентата за насрещно движение. Според мотивите на съда това е станало "без да има повод, тъй като пред управлявания от нея автомобил не се движели други коли, за да извърши маневра изпреварване или заобикаляне".

Непосредствено преди кръстовището Десислава се озовала с джипа в насрещната лента. Като видяла реното, предприела "аварийно спиране". Въпреки това, последвал удар с реното.

Защитата на Десислава изтъква, че тя е карала в рамките на позволената за града скорост и в "условията на лоша пътна обстановка". По делото няма данни в джипът й да се е возел друг човек. Така че на този етап версията, че Кристиан може да е бил в джипа или да е карал, не се потвърждава.

При анализа на доказателставта Софийският районен съд констатира противоречие между свидетелите по делото и показанията на Десислава само по отношение на пътната настилка.

Според Станилов и спътничката му тя била суха, а според Десислава Николова - влажна. Съдът приема за достоверни показанията на пострадалия и жената, возела се с него.

Една от причините е, че те са били разпитани още по време на разследването и думите им се потвърждавали от други доказателства - протокола за оглед на местопроизшествието и приложените по делото снимки.

Десислава дала обяснения едва в съда - в момент "сравнително отдалечен от събитията". В останалата част съдът приема твърденията й за "обективни, добросъвестно депозирани и кореспондиращи с останалите доказателства".

Николова е освободена от наказателна отговорност, тъй като е била с чисто минало, без осъждания и наказания по чл. 78а НК, който позволява освобождаване от наказателна отговорност.

Според съда до катастрофата с реното се е стигнало по непредпазливост. Като смекчаващи отговорността обстоятелства се сочат добрите характеристики на Десислава, "добросъвестното поведение по време на разследването и проявената към пострадалия загриженост" след катастрофата.

Тя самата казва, че е ходила да види ранения в болницата. До глоба, а не до по-тежко наказание, се стига и заради липсата на регистрирани предходни нарушения на Николова на правилата за движение по пътищата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата