На плажа това лято – дезинфектант и двойно по-голямо разстояние между чадърите

https://www.24chasa.bg/novini/article/8494610 www.24chasa.bg
Това лято разстоянието между шезлонгите на плажа ще е доста по-голямо от обичайното

Браншът се готви да почне сезона в средата на юни при оптимистичен сценарий и в началото на юли при песимистичен

Националният борд по туризъм държи да има писани правила за хотелите, ресторантите и плажовете, а не устни указания

Черноморските плажове това лято ще изглеждат по-различни - разстоянията между чадърите и шезлонгите ще трябва да са поне двойно по-големи от досегашните, достъпът до пясъка да става само след дезинфекция, а самите чадъри да са безплатни.

Това произтича от пакета мерки, които въвежда държавата, за да спаси туристическия сезон, очертаващ се да почне чак през юли.

Асоциацията за концесионерите на черноморски плажове вече е поискала от туристическото министерство да се преразгледат договорите и изискването 50% от плажа да са за свободен достъп да се отмени поне за това лято. Причината е, че ако се въведе по-голямо отстояние между чадърите, те просто няма къде да се поставят освен върху площта, която по договор и според изискването на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие трябва да е за свободно разполагане на хавлии, кърпи, чадъри и други плажни принадлежности.

“Ако махнат изискването за 50% свободни площи, аз съм готов да преразгледам дори таксата от 14 лева за чадър и шезлонг, която вземаме от външни посетители на курорта. Иначе няма как да ги поставя на по-големи разстояния. Практиката показва, че и досега тези свободни площи никога не са били заемани изцяло, дори върху тях почти няма плажуващи”, каза изпълнителният директор на курорта Албена Красимир Станев.

Според него разстоянията сигурно ще са двойно по-големи от досегашните, т.е. поне три метра. Отделно със сигурност здравните инспекции ще поискат на плажа да има задължително дезинфектанти за плажуващите, а шезлонгите да се почистват със спирт в края на деня.

“Албена” АД е концесионер на плажа към курорта и поради това може да си позволи самостоятелна политика за ивицата, още повече че почти всички гости на хотелите са платили ползването на чадъри и шезлонги предварително.

Концесионерите на повечето плажове обаче са дружества, които нямат нищо общо с хотелите и печелят от приходите от заведения, чадърите и другите съоръжения. Допитване на “24 часа” сред част от тях показа, че те нямат намерение да правят сянката безплатна, ако държавата не им опрости тазгодишните концесионни такси. Това важи за плажовете на Златни пясъци, Слънчев бряг и повечето от ивиците на юг. Един от концесионерите на плаж по Южното Черноморие каза, че и най-евтините чадъри струват по 50 лв., а хубавите италиански достигат до 200 лв., а трябва да се подменят често. Разходите са толкова големи, че ако ще се плаща такса на държавата, просто няма да има смисъл да работят.

Опрощаването на тазгодишните концесионни такси бе вече обещано от туристическия министър Николина Ангелкова и вероятно ще бъде обявено официално до края на май. Отделно от това министерството подготвя приложение, което ще  позволява на туристите да проверяват през интернет на кой плаж има свободни места, на какво отстояние са чадърите един от друг и какви хигиенни правила се спазват на съответния плаж.

Засега остава неизвестна датата, на която ще започне летният сезон. В четвъртък ръководството на най-голямата организация в бранша – Националния борд по туризъм (НБТ), се срещна с Националния оперативен щаб, за да дискутират изискванията. “Оптимистичният сценарий е сезонът да започне постепенно от средата на юни, а песимистичният – от началото на юли. Изясняването на този въпрос беше важно за нас, тъй като подготовката на всеки сезон изисква поне един месец време”, каза след срещата изпълнителният директор на НБТ Полина Карастоянова. Тя подчерта, че щабът не е поемал ангажимент за тези срокове, а просто това може да се заключи от разговорите.

Карастоянова каза още, че браншът настоява предписанията за спазване на хигиенни норми в хотелите, ресторантите и плажовете непременно да бъдат в писмен вид, за да не се налага да се дават устни указания. “Само така браншът ще е сигурен, че може да работи нормално, а клиентите ще се чувстват безопасно в нашите хотели и курорти”, каза тя.

Освен това в момента с туристическото министерство се изяснява дали промените в концесионните договори да не важат и през следващото лято. “Защото пораженията от сегашната криза няма да отшумят с края на 2020 г., а ние трябва да мислим и за догодина”, посочи Карастоянова.

Една от главните промени по отношение на туроператорите е, че веднага след отмяната на извънредното положение ще се обсъжда създаването на гаранционен фонд, който да не допусне втори път да се създаде сегашната ситуация с предплатените почивки.

Още с въвеждането на ограничителните мерки много хора си поискаха обратно парите и според действащата европейска директива и нашия закон туроператорите трябва да им ги върнат. Фирмите започнаха да се оплакват и поискаха чрез Закона за мерките при извънредното положение да се създаде възможност вместо пари да дават ваучери за почивки за срок от 24 месеца, което бе отхвърлено от парламента. Преди няколко дни туроператорите поискаха оставката на министър Николина Ангелкова за това, че не е успяла да прокара такъв текст.

Още през 2016 г., когато се създаваше действащият Закон за туризма, едно от предложенията на министерството беше да се направи гаранционен фонд, чиито средства да служат в подобни случаи. Тогава по-големите туроператорски фирми не пожелаха това и настояха лицензите да са валидни при сключена застраховка за отговорност на туроператора. В сегашните условия на масов отказ от пътуване обаче този механизъм не работи, защото самите застрахователи започнаха да отказват да подновяват такива полици или ги направиха невъзможно скъпи.

Моделът на предлагания фонд най-вероятно ще е заимстван от британския, т.е. туроператорите няма да правят отчисления от постъпленията си, а ще издават банкова гаранция на стойност 10% от брутните си приходи за предходната година. Това ще е сума по банковите им сметки, която ще е блокирана за случаите, когато се провали екскурзия и клиентите трябва да си получат обратно парите.

Ако например оборотът на туроператора за предишната година е 1,8 млн. лв., 180 хиляди лв. ще стоят блокирани в банката в продължение на 12 месеца и от тези суми ще се удовлетворяват клиентите, които не могат да ползват платената услуга.

В момента единствената отсрочка, която могат да ползват туроператорите, е да върнат парите на хората не веднага, а един месец след края на извънредното положение, т.е. след 13 юни, ако то бъде прекратено на 13 май. Такъв текст бе вкаран в Закона за мерките по време на извънредното положение.

От ведомството на министър Ангелкова заявиха, че ултимативни искания да се компенсират сега и веднага единствено корпоративните загуби на ограничен кръг фирми, без да се мисли за потребителите, би изчерпило доверието на хората. Такъв подход може да отблъсне трайно клиентите от организирания туризъм дори и след като пътуванията бъдат възстановени. Или казано по-ясно, за да се прави туризъм, не стигат единствено стабилни финансово туроператори, а трябват най-вече туристи.