Франция не вдигна забраната за износ на лекарства срещу COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/8494628 www.24chasa.bg
Франция разшири списъка на лекарствата, забранени за износ от страната СНИМКА: Pixabay

Франция разшири списъка на лекарствата, забранени за износ от страната, включително и десетки такива, използвани при лечението на COVID-19, въпреки поредица от призиви от ЕС да премахне ограниченията, които могат да доведат до дефицит в други страни, показват документи, цитирани от Ройтерс.

Новите забрани от Париж бяха приети два дни преди виртуалната среща на върха на ЕС, на която лидерите ще обсъждат укрепването на финансовата солидарност в съюза в борбата срещу пандемията и запазването на общия пазар, базиран на свободното движение на стоки.

Европейската комисия изпрати на 7 април писмо до френското правителство, призовавайки го да вдигне забраната върху десетки лекарства, жизнено необходими при лечението на пациенти с коронавируса, казаха пред Ройтерс служители от ЕС.

Но вместо да се вслуша в тези призиви, Париж силно разшири забранителния списък на лекарствата, показва писмо, видяно от Ройтерс, изпратено от френския лекарствен регулатор ANSM до фармацевтичните дистрибутори на 21 април, допълва БТА.

От офиса на френския премиер, здравното министерство и лекарствения регулатор не са отговорили на запитвания за коментар.

Сред лекарствата, които дистрибуторите не могат да изнасят от Франция, са болкоуспокоителни, седативи и такива за отпускане на мускулатурата, както и няколко, които се тестират за възможно лечение на Ковид-19, включително ремдесивир, хидроксихлорокин, лопинавир и ритонавир, сочат списъците на ANSM.

Ограниченията се отнасят и за инсулин, който е жизненоважен за милиони хора с диабет в цяла Европа. Някои от забранените за износ лекарства не са дефицитни във Франция, но са в някои страни от ЕС.

Такъв е случаят, например, с атракуриум и рокурониум, които отпускат мускулатурата и се използват при интубирането на критично болни пациенти с Ковид-19. Италия, Белгия и Нидерландия са сред страните от ЕС, които предупредиха, че тези две лекарства могат да се окажат изчерпани в техните страни, според вътрешен списък на ЕС за дефицитни лекарства, датиран от 1 април и видян от Ройтерс.

Говорителка на Еврокомисията каза пред Ройтерс днес, че Франция е една от няколко страни в ЕС, които са игнорирали призивите за премахване на някои търговски бариери за лекарствата. Тя добави, че в момента се водят преговори с цел Франция, която е център за дистрибуция на лекарства в цяла Европа, да бъде убедена да отмени "непропорционалните ограничения".

Ако не бъде постигнат компромис, комисията може да предприеме съдебна процедура срещу Париж, посочи говорителката. Разпратени са писма и до други страни членки, главно от Централна и Източна Европа, които също са обявили подобни ограничения върху износа на лекарства, с призив да ги премахнат, "за да не се пречи на колективната способност за ефективна борба срещу коронавируса".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни