Как Индия успява да контролира заразата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8498699 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Здрави правителствени мерки, топъл климат, БЦЖ ваксина и домашен хидроксихлорохин срещу малария са част от обясненията

Индия, страна с 1,3 милиарда население, успява да ограничи броя на смъртните случаи в следствие на епидемията от COVID-19 и на практика е с един от най-ниските показатели на разпространение на вируса и смъртност на глава на населението, съобщават световни медии.

За първите десет седмици от откриването на първия случай, жертвите са били по-малко от 200 души. Към днешна дата смъртните случаи са към 750. 

От 25 март страната е поставена в специален режим на блокада за срок от 21 дни. Мерките за социално дистанциране са посрещнати с безпрецедентно добър отговор от населението, като още на 19 март са въведени някои специфични за Индия мерки, съобразени с местните условия.

Според властите блокадата, наложена на 25 март не е била начало на извънредните мерки, а логично продължение на стъпките от една цялостна стратегия. Още на 17 януари 2020 г. е започнало наблюдение на входните пунктове на страната - летища, големи и второстепенни пристанища, сухопътни граници. Съответно на 5 февруари са въведени допълнителни визови рестрикции и ограничения за пътуване на чуждестранни граждани, а на 11 февруари е прекратено издаването на всякакви визи последвано от спиране на полетите към Индия на 19 март.

Завръщащите се в страната индийски граждани са поставени под ежедневен надзор чрез Интегрираната мрежа за наблюдение на заболяванията (IDSP) като контролът по наблюдението се извършва от национален онлайн портал.

Този портал събира

данни и поддържа дневник

на всички контакти

на хората, които са регистрирани с положителни тестове.

Индийските медии съобщават, че повече от 620 000 пътници са били подложени на наблюдение и нито един от гражданите с положителен резултат от теста не бил допуснат да има контакт с останалата част от населението.

Блокадата в Индия е придружена от всеобщи усилия за повишаване на медицинската готовност. Създадена е мрежа от 223 лаборатории в цялата страна, за да се улесни провеждането на навременно тестване и се подготвят болниците, за да се гарантира наличието на достатъчно легла при необходимост. Здравните заведения към отделните министерства на отбраната, вътрешните работи, железниците, труда и т.н. също са включени в плана за увеличаване на капацитета на болничните легла.

Правителството се грижи за създаването на достатъчно запаси от лични предпазни средства, основни лекарства и други медицински консумативи. По социалните мрежи, телевизиите, вестниците и радиата се пуска постоянно информация за основните превантивни стъпки, които населението трябва да следва в борбата с вируса. 

Извънредните мерки обаче водят до редица предизвикателства пред индийските власти. Например по отношение на милионите пътуващи работници. За целта са мобилизирани транспортни средства между отделните щати, осигуряване на храна и подслон за огромни групи хора. Създадени са

над 27 000 лагери и

временни приюти, в които

живеят 1,25 милиона души.

Допълнително на 360 000 работници е предоставен подслон от бизнес организации и индустриални камари. Общо 7,5 милиона души получават храна чрез специално създадена социална мрежа с 19 466 пункта за храна и разпределяне на дажби. Всички тези специализирани пунктове и лагери са свързани с мрежа от карантинни съоръжения и тестови лаборатории.

Отделно правителствените мерки целят да се създаде мрежа, която да подсигури и най-силно засегнатите и бедни слоеве на индийското общество. За възрастни хора, вдовици, инвалиди и други групи хора в неравностойно положение се доставя храна, продукти, газ за готвене или финансова подкрепа. Пакетът от мерки е в размер на 22 милиарда щатски долара.

Вярно е, че процентът на тестваните срещу коронавируса в страната е пренебрежимо малък, но

ако имаше много голям

ръст на болестта, съответно

и жертвите щяха да са много

и това би проличало по данните за смъртността. Защото дори ако в Индия смъртността от COVID-19 е толкова ниска, колкото е в Германия - 0,3%, това би означавало два милиона души да са умрели.

Всичко това кара много изследователи в чужбина да търсят специфични причини защо Индия успява да контролира кризата. Към мерките на правителството изследователите предполагат, че могат да се търсят и странични обяснения.

Например ниският дял на възрастните хора в населението (75% от индийците са под 40-годишна възраст), високите температури, широко разпространената БЦЖ ваксинация срещу туберкулоза или резистентността към малария, както и използването на домашен хидроксихлорохин за борба с маларията.

Всичко това, наред с програмата на правителството и наложените сериозни мерки, би могло да е част от обяснението за факторите, помогнали на Индия да контролира кризата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега