"168 часа": 11 разтърсващи случки с Милен Цветков, който почиташе хората, докато са живи

https://www.24chasa.bg/novini/article/8501098 www.24chasa.bg
Милен Цветков ходел навсякъде с кемпера си.

Не разбирал култа към смъртта след погребeнието. За него било глупост

Жена си гълта езика. Милен го вади и спасява живота й. Помага на колежка в катастрофа

Милен заедно с екипа на
Милен заедно с екипа на "Часът на Милен Цветков".

Толкова обичал работата си, че излиза от операция за скъсан менискус и под упойка в инвалидна количка води "Часът"

Той е първият журналист, отворил телефон за зрителите. Изпраща репортер да предава на живо и показва зърното си в ефир

Въпреки че Милен Цветков имаше остър език, той е бил емоционален и раним човек. Това обаче било само за пред най-близките му, които в момента със сълзи си спомнят за него.

“Когато съобщиха, че е станала катастрофа с колата на Милен и има починал, бяхме с колеги и казах, че това е абсурд - споделя пред "168 часа" водещата от Нова телевизия Мира Иванова. - Милен не можеше да умре така. Това не му отива. След 5 минути обаче потвърдиха, че той е загиналият, и се оказа, че съм се объркала горчиво. Имаше още какво да даде. Изобщо не съм си помисляла, че неговият журналистически път е свършил. Много хора наричат неговата смърт нелепа, но тя не е такава. Нелепа е да ти падне тухла на главата и да умреш.

Неговата смърт е зловеща, не е нелепа

След като помислих, си спомних, че той не разбираше култа към смъртта. Не осъзнаваше тези ритуали след погребението и действията, които се извършват на 9-ия и 40-ия ден от кончината. Смяташе, че това са безсмислени неща, че са глупости. Според него човек трябва да бъде почитан, уважаван и разбиран, докато е жив. Затова единственото, което можем да направим сега, е да съберем средства за децата му, въпреки че много хора нарекоха това лицемерие.”

Типично в свой стил Милен Цветков винаги е бил известен с чепатия си характер и чувството си за хумор.

“Той имаше болезнено усещане за справедливост и болезнена педантичност към всички правила на нашата професия - допълва Мира Иванова. - Имаше позиция. Именно затова хората не го харесваха и разчитаха като някаква арогантност в ефира. Това всъщност беше израз на неговата прецизност към истината. Работила съм два пъти с Милен Цветков. Беше много емоционален и такъв, какъвто беше в ефир. Карали сме се много, но до последно аз имах особено отношение към него. Винаги съм била респектирана и като журналист, и като човек. Пример за това е моята сватба. Той много ме гонеше за цигарите. Беше адски досаден и ми казваше: “На 20 г., 40 кг, за какво са ти тия цигари? Какви са тия глупости?” Когато се омъжвах и стоях пред ритуалната зала, Милен дойде с Валя Гиздарска, за да ни поздравят. Бях запалила цигара

и като го

видях в далечината, бутнах цигарата в ръката на татко

Той изобщо не разбра какво става, а аз просто му казах: “Милен идва.” Взе цигарата, допуши я като един добър баща, след което допълни: “Мире, не е ли нормално да се криеш от мен.”

Разбира се, не всеки издържал на трудния характер на Милен Цветков, но тези, които успели, получили незаменим приятел.

“Нямаше как да не се скараш с него, защото си беше гад - казва пред "168 часа" близка негова приятелка и продуцент на "На кафе" Тера Нури-Иванова. - Ние бяхме еднакви в много отношения и затова се карахме постоянно.За скандалите ни още се носят легенди. Телевизията кънтеше цялата. Навремето в “Дианабад”, където правехме “Часът на Милен Цветков” беше страшно. Винаги бяхме на различно мнение. Веднъж така се скарахме, че аз не отидох на ефир и си седях горе в кабинета на тъмно, плачейки, защото знаех каква глупост правя и имах вина. Той дойде след предаването, отвори вратата с гръм и трясък и ми каза: “Ако още веднъж го направиш, ще те убия.” На следващия ден все едно нищо не се беше случило, защото той не беше суровият човек. Имаше и топлина, която обаче показваше само на най-близките си. Винаги помагаше на хората. Много показателна е историята, когато беше водещ на "Биг Брадър 4". Тогава на сцената, докато представяше една от участничките, тя припадна и си глътна езика. Милен веднага реагира, не знам какво направи, но й го извади и я спаси. Ние пуснахме реклами. Ако не беше той... Има и друг подобен случай. Една наша колежка катастрофира пред телевизията и Милен веднага се отзова и й помогна. На много хора е подал ръка, но, за съжаление

не всички го оцениха навреме

Много ми е мъчно, защото той и Силва Зурлева са ми много любими, но вече ги няма. Надявам се да са горе двамата и да се карат, за да вървят нещата както трябва."

Любопитното е, че пиперливият журналист помагал на колегите си за всякакви неща дори без да искат помощта му. Смятал, че така е редно.

“Много обичаше да ми звъни и да си говорим - споделя пред "168 часа" Валя Гиздарска от Би Ти Ви. - Веднъж му казах, че съм заета, защото пренасях дърва с мъжа си. След 10 минути Милен се появи с работни дрехи и ни помогна, без въобще да съм искала това. Точно по такъв изненадващ начин се и запознахме. Звънна ми един ден, без изобщо да се познаваме, и ме попита дали искам да правим сутрешен блок. Казах му: “Не, разбира се. Не ми се става рано.” След третия му опит се получи първият сутрешен блок по Нова телевизия. Но неговият подход за екип беше различен. Искаше да съберем млади хора, които да се учат, защото старите кучета бяха с претенции. Именно затова мога да кажа, че познавах двама различни Милена. Единият искаше да сменя гости в 12 ч. през нощта, а другият беше чувствителен и се раздаваше за приятелите.

Важно беше да пробиеш черупката му

и тогава осъзнаваш, че под нея има един раним човек. Никога не е обичал да го съжаляват, но ще липсва на всички. Милен беше приключението, без което животът ми щеше да бъде различен.”

Как Цветков превръща колегите си в семейство и как раздава шансове и подава ръка на много хора - четете в "168 часа" ТУК.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата