Битият пенсионер: Гешев попита какво ми откраднаха и извади 100 лева: “Вземи, дядо, важно е да оздравееш”

https://www.24chasa.bg/novini/article/8505627 www.24chasa.bg
Дядо Христо все още има синини под очите.

20 дни след нападението 86-годишният Христо Васков от село Трилистник още не може да се съвземе

Ляха му куршум заради голямата уплаха

86-годишният Христо Васков, който бе жестоко пребит в дома си в пловдивското село Трилистник и ограбен, още трепери от преживяното. Екип на “24 часа” го посети 20 дни след побоя. Старецът е трогнат, че лично главният прокурор Иван Гешев е дошъл при него и го уверил, че бандитите са заловени. “Ще вземем мерки, дядо, не се притеснявай. Нали си жив”, му казал тогава Гешев.

“Попита ме колко лева ми откраднаха. Казах му - последните 117, които си бях заделил до пенсията. Човекът бръкна в джоба, извади 100 лева и ми ги даде с думите: “Вземи, дядо. Зная, че ти е тежко, но сега по-важно е да се възстановиш”, разказа пенсионерът.

Това се случило в деня след нападението, когато Иван Гешев отиде в дома на жертвата.

Старецът още има белези

по лицето и си спомня

с ужас за преживяното

“Много бой ядох. Единият ме удряше с юмруци в главата. Беше с ръкавици. Другият обикаляше из стаите. Взеха ми портфейла и избягаха”, разказа дядо Христо. Стресът за него бил толкова силен, че близките му довели баячка да му лее куршум.

“Толкова страх съм брал, че направо се пръсна оловото. Спах 3 вечери под него и синът ми го хвърли в реката”, обяснява дядо Христо. Твърди, че оттогава не се боял да спи вечер сам. От побоя обаче получил замайване, което още не е отминало. Затова синът и снахата на бай Христо всеки ден идвали от Пловдив в Трилистник, за да му носят храна и да го наглеждат.  

“Радвам се, че хванаха разбойниците, но битият си е бит”, споделя старецът.

Само за часове биячите му бяха заловени. Оказа се, че са от ромската махала на Трилистник. На 5 април около полунощ 16-годишният Ангел Маринов и съучастникът му Павел Асенов, на 32 г., прескочили оградата на къщата на дядото, разбили вратата и нахлули вътре. Стопанинът спял, когато се нахвърлили върху него.

Според разследващите той е удрян не само с юмруци, но и с метална тръба. Циганите

задигнали портмонето

му с парите и го оставили

в безпомощно състояние

Дядо Христо успял да се обади по телефона на внука си в София.

В момента двамата бандити са с мярка за неотклонение “постоянен арест”.

Полицията обаче все още не е открила извършителите на друг побой над възрастен човек. На 7 февруари в близкото до Трилистник село Белозем 83-годишната Атанаска Филипова бе нападната от двама маскирани посред нощ. Домакинята се спънала, паднала и си счупила крака. След като не намерили пари, апашите ѝ взели мобилния телефон и отскубнали малко бойлерче от мивката.

“Баба Наска претърпя операция, сложиха ѝ пирон в крака. Още е на легло, става само с чужда помощ. Двамата ѝ синове се грижат за нея. Наеха и жена”, обясниха комшии. Старицата се опитвала да става, но трудно.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По случай 24 май, денят на българската просвета и култура, много граждани поднесоха цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методийй пред националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Снимка: България

По случай 24 май, денят на българската просвета и култура държавния глава Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова положиха цветя пред пред паметника на светите братя Кирил и Методий. Цветя поднесоха още кмета на София Йорданка Фандъкова, лидерът на БСП Корнелия Нинова както и много граждани. Снимки: България

Със съмнителни белези, като от побой, се показа Андреа ! Чалга дивата изглежда е отнесла няколко тежки удара в лицето. От юмруците, устната на блондинката е подута и посинена. Не е ясно кой е извършителят на побоя над чалга фурията.  "Извинявай, че изкарах истината", пише Андреа под снимката, от която ясно си личи посинената й устна