БНБ вписа още един нов изпълнителен директор на ББР

https://www.24chasa.bg/novini/article/8510578 www.24chasa.bg
Панайот Филипов

Доскорошният шеф на Българската агенция за експортно застраховане Панайот Филипов влиза в Българската банка за развитие като изпълнителен директор и член на УС. Той е получил съгласие на БНБ да заеме този пост, става ясно от съобщение на сайта на централната банка.

Това е втора промяна в управлението на държавната банка за по-малко от месец. Преди Филипов изпълнителен директор стана Живко Тодоров. Той влезе на мястото на Стоян Мавродиев, който бе освободен от поста на главен изпълнителен директор на ББР. Рокадата стана по искане на премиера Бойко Борисов заради отпускането на 75 млн. лв. на колекторска фирма, която с парите изкупи лоши заеми от две банки.

Преди това Живко Тодоров бе финансов директор на Първа инвестиционна банка. Той вече е вписан на новия си пост в Търговския регистър.

В момента като членове на управата на ББР се водят и Румен Митров и Николай Димитров. Все още няма яснота кого от тях ще смени Панайот Филипов.

След като се установи окончателно новият състав на управителния съвет, той би трябвало да избере и главен изпълнителен директор на държавната банка. Очаква се това да е Живко Тодоров. Не се изключвал обаче и вариант, при който ББР да няма главен изпълнителен директор, а ръководството да бъде поделено между Тодоров и Филипов и решения да се вземат с подписа на двамата.