Неформален щаб с 2-ма министри ни спасил от криза с храните

https://www.24chasa.bg/novini/article/8515446 www.24chasa.bg
До недостиг на стоки не се стигнало заради доброто партньорство между веригите и министрите Емил Караниколов и Кирил Ананиев.

За да няма дефицит, шефовете на веригите били в денонощна връзка с Емил Караниколов и Кирил Ананиев

Ръководствата на големите търговски вериги в България и двама министри - на икономиката Емил Караниколов и здравният Кирил Ананиев, са направили неформален щаб, който е спасил българите от криза с храните.

Те създали група в мобилно приложение още преди въвеждане на извънредното положение на 13 март и денонощно са били във връзка, за да не допуснат дефицит на стоки, както това стана в други страни.

“С обявяването на извънредно положение българите се втурнаха да се презапасяват с храни, което показва страх, че ще изчезнат от магазините и цените ще се качат. Само седмица по-късно това бе опровергано”, заяви пред “24 часа” Йордан Матеев - изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, в което членуват веригите.

Празни рафтове

в България

нямало заради

добрата

организация и

партньорство

на търговските вериги с Министерството на икономиката и Министерството на здравеопазването.

“Партньорството започна, преди в България да бъде регистриран първият случай на заразен с COVID-19. Представители на веригите се срещнаха с министър Караниколов и неговия заместник Лъчезар Борисов. Осъзнавайки нашата отговорност за осигуряване на достатъчно храни и овладяването на паниката, решихме постоянно да обменяме информация, за да не допуснем прекъсване на доставки на храни и скок на цените, посочи Матеев.

Министерството на икономиката поело ролята на координатор, който да си общува с останалите ведомства относно това какви здравни мерки да се вземат, за набавянето на дезифектанти и предпазни средства, за създаване на ред за пазаруване в супермаркетите.

Караниколов и неговият екип работодели денонощно и решавали казус по казус. Така на третия ден от извънредното положение се наложило да има втора среща при икономическия министър, в която участвал и здравният Кирил Ананиев с негов екип. Там се обсъдили теми като нуждата от по-подробни и прецизни текстове на заповедите на здравния министър, които да не позволяват разнопосочни тълкувания от местните власти и контролните органи.

“Решихме също, че държавата чрез полицията ще поеме организацията и реда на опашките пред магазините, а търговците ще носят отговорност за всичко в самите магазини. След тази среща в обмена на информация бил включен и министър Ананиев, хора от екипа му, както и представители на други държавни институции. “Благодарение на тази постоянна комуникация, координиращата роля на Министерството на икономиката и решаването на отделните казуси от двамата министри и техните екипи системата успешно премина през невиждан досега шок”, посочи Матеев.

Според Караниколов

подготовката

на мерките е

започнала още

от началото

на февруари

Тогава той издал заповед до всички от службите по търговско-икономическите въпроси в българските посолства да следят и ежедневно да докладват за разпространението на COVID-19 по света и мерките, които взимат другите държави в борбата с епидемията. На база на тези доклади бил изготвен анализ на това кои от предприетите мерки в световен мащаб може да се приложат и в България.

“Благодарение на синхронизираната, своевременна и адекватна реакция от страна не само на Министерството на икономиката, но и от Министерството на здравеопазването, Министерството на транспорта, Министерството на вътрешните работи и Министерството на външните работи още в първите дни успяхме да предотвратим редица случаи на забавяне на камиони, превозващи бързо развалящи се стоки”, каза Караниколов.

Става въпрос за затварянето на границата между Италия и Словения, което пренасочи трафика към България през Румъния и предизвика километрични опашки на българо-румънската граница. Част от тези камиони транспортирали храна, която имало опасност да се развали, ако престои дълго.

Караниколов положил огромни усилия за отпушването на границата, включително с директна комуникация с румънския му колега, и проблемът бил решен, преди да е станало твърде късно. Екипът на икономическото министерство положил отделно от това и много усилия да помогне с доставки за търговските вериги на спирт и предпазни маски, тъй като търговските вериги и техните служители също са на първа линия и рискът от затваряне на магазини поради заразяване с вируса, поставяне на служители под карантина и масово излизане в болнични бил значителен.

“Аз искам още веднъж да благодаря на търговските и аптечните вериги, които проявиха гъвкавост и своевременно ни информираха за всеки възникнал казус. И се радвам, че в моменти на криза изградихме взаимно доверие, доказахме, че умеем да работим в екип, а резултатите бяха видими и удовлетворяващи”, коментира още Караниколов.