Неформален щаб с 2-ма министри ни спасил от криза с храните

https://www.24chasa.bg/novini/article/8515446 www.24chasa.bg
До недостиг на стоки не се стигнало заради доброто партньорство между веригите и министрите Емил Караниколов и Кирил Ананиев.

За да няма дефицит, шефовете на веригите били в денонощна връзка с Емил Караниколов и Кирил Ананиев

Ръководствата на големите търговски вериги в България и двама министри - на икономиката Емил Караниколов и здравният Кирил Ананиев, са направили неформален щаб, който е спасил българите от криза с храните.

Те създали група в мобилно приложение още преди въвеждане на извънредното положение на 13 март и денонощно са били във връзка, за да не допуснат дефицит на стоки, както това стана в други страни.

“С обявяването на извънредно положение българите се втурнаха да се презапасяват с храни, което показва страх, че ще изчезнат от магазините и цените ще се качат. Само седмица по-късно това бе опровергано”, заяви пред “24 часа” Йордан Матеев - изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, в което членуват веригите.

Празни рафтове

в България

нямало заради

добрата

организация и

партньорство

на търговските вериги с Министерството на икономиката и Министерството на здравеопазването.

“Партньорството започна, преди в България да бъде регистриран първият случай на заразен с COVID-19. Представители на веригите се срещнаха с министър Караниколов и неговия заместник Лъчезар Борисов. Осъзнавайки нашата отговорност за осигуряване на достатъчно храни и овладяването на паниката, решихме постоянно да обменяме информация, за да не допуснем прекъсване на доставки на храни и скок на цените, посочи Матеев.

Министерството на икономиката поело ролята на координатор, който да си общува с останалите ведомства относно това какви здравни мерки да се вземат, за набавянето на дезифектанти и предпазни средства, за създаване на ред за пазаруване в супермаркетите.

Караниколов и неговият екип работодели денонощно и решавали казус по казус. Така на третия ден от извънредното положение се наложило да има втора среща при икономическия министър, в която участвал и здравният Кирил Ананиев с негов екип. Там се обсъдили теми като нуждата от по-подробни и прецизни текстове на заповедите на здравния министър, които да не позволяват разнопосочни тълкувания от местните власти и контролните органи.

“Решихме също, че държавата чрез полицията ще поеме организацията и реда на опашките пред магазините, а търговците ще носят отговорност за всичко в самите магазини. След тази среща в обмена на информация бил включен и министър Ананиев, хора от екипа му, както и представители на други държавни институции. “Благодарение на тази постоянна комуникация, координиращата роля на Министерството на икономиката и решаването на отделните казуси от двамата министри и техните екипи системата успешно премина през невиждан досега шок”, посочи Матеев.

Според Караниколов

подготовката

на мерките е

започнала още

от началото

на февруари

Тогава той издал заповед до всички от службите по търговско-икономическите въпроси в българските посолства да следят и ежедневно да докладват за разпространението на COVID-19 по света и мерките, които взимат другите държави в борбата с епидемията. На база на тези доклади бил изготвен анализ на това кои от предприетите мерки в световен мащаб може да се приложат и в България.

“Благодарение на синхронизираната, своевременна и адекватна реакция от страна не само на Министерството на икономиката, но и от Министерството на здравеопазването, Министерството на транспорта, Министерството на вътрешните работи и Министерството на външните работи още в първите дни успяхме да предотвратим редица случаи на забавяне на камиони, превозващи бързо развалящи се стоки”, каза Караниколов.

Става въпрос за затварянето на границата между Италия и Словения, което пренасочи трафика към България през Румъния и предизвика километрични опашки на българо-румънската граница. Част от тези камиони транспортирали храна, която имало опасност да се развали, ако престои дълго.

Караниколов положил огромни усилия за отпушването на границата, включително с директна комуникация с румънския му колега, и проблемът бил решен, преди да е станало твърде късно. Екипът на икономическото министерство положил отделно от това и много усилия да помогне с доставки за търговските вериги на спирт и предпазни маски, тъй като търговските вериги и техните служители също са на първа линия и рискът от затваряне на магазини поради заразяване с вируса, поставяне на служители под карантина и масово излизане в болнични бил значителен.

“Аз искам още веднъж да благодаря на търговските и аптечните вериги, които проявиха гъвкавост и своевременно ни информираха за всеки възникнал казус. И се радвам, че в моменти на криза изградихме взаимно доверие, доказахме, че умеем да работим в екип, а резултатите бяха видими и удовлетворяващи”, коментира още Караниколов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа