Швейцарски депутати искат незабавна помощ за медиите

https://www.24chasa.bg/novini/article/8515634 www.24chasa.bg
Швейцарските депутати са убедени, че за медиите е необходима спешна финансова инжекция в кризата с К-19. СНИМКА: РОЙТЕРС

За 70 млн. швейцарски франка настоява горната камара на парламента, ще го гласуват през май - признание за необходима за демокрацията информационна дейност

Швейцарски депутати поискаха държавна помощ за медиите в страната по време на кризата с коронавируса. Комисията по транспорт и комуникации в горната камара (Съвета на кантоните) одобри с голямо мнозинство две искания до кабинета за отпускане на печатните и на електронните медии на незабавна финансова подкрепа от 70 млн. швейцарски франка (около 66 млн. евро), пише в. “Тан”.

В началото на април правителството отказало помощ. То посъветвало издателите да кандидатстват за фондове на общо основание като всички останали предприятия - например за компенсации при частична безработица.

Пакетът, подготвен от шефката на департамента по околна среда, енергетика, транспорт и комуникации, предвиждал финансова помощ от 80 млн. швейцарски франка - 40 млн. за печатните медии и 40 млн. за частните регионални радиостанции и телевизии. Според издателите тази година загубите им от нереализирани рекламни приходи може да достигнат 400 млн. франка.

Съвсем друг тон дали членовете на горната камара на парламента. В края на миналата седмица те приели две парламентарни искания. “Смятаме, че медиите в страната имат нужда от незабавна временна помощ в кризата”, казва Лиза Мацоне, представителка на зелените от кантона на Женева. “Това е признание на една необходима за директната ни демокрация информационна дейност”, добавя представителят на партията на либералите и демократите в кантона Во Оливие Франсе.

Швейцарските сенатори подчертали парадоксалното положение на медиите в сегашната ситуация. В периода на кризата с коронавируса те отбелязват голям ръст на читателите, слушателите и зрителите, а в същото време приходите им драматично падат.

В първото си искане представителите на парламента настояват правителството да предприеме спешни мерки за по-дългосрочна структурна подкрепа. От нея ще се възползват печатните издания в страната. Помощта ще е за 40 млн. швейцарски франка. Единственото условие е издателите да не изплащат дивиденти на акционерите за 2020 г.

Второто искане е свързано с деблокиране на около 30 млн. швейцарски франка за частните радиостанции и телевизии.

Предстои в началото на май двете камари на швейцарския парламент да се произнесат окончателно. (24часа)

Депутатите в Берн поискаха финансова помощ за медиите.

СНИМКА: РОЙТЕРС

За 70 млн.

швейцарски

франка настоява

горната камара

на парламента,

ще го гласуват

през май -

признание за

необходима за

демокрацията

информационна

дейност