Фирма дари 4 апарата за лечение на болни от коронавирус на болници в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/8518178 www.24chasa.bg

Общо пет апарата - четири за овлажняване и затопляне на кислорода, подаван към пациенти, които се лекуват от коронавирус, дари фирма "Панда - И. П." ЕООД на болници в София. Три от апаратите са за общинските болници Втора МБАЛ и Четвърта МБАЛ. Дарението прие днес столичният кмет Йорданка Фандъкова и заместникът й по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов.

"Отне ни 2 месеца, за да доставим апаратите с нужните консумативи. Очакваме да пристигне още един, който ще предоставим на Четвърта МБАЛ в София. Дарили сме един апарат на Военна болница и един  на Столичната РЗИ, който е за изследване за коронавирус. Подготвяме и дарение от предпазни облекла", обясни собственикът на "Панда - И. П." ЕООД Ивайло Пандов. 

Той разказа, че още в началото на извънредното положение у нас, с приятели решили да направят дарение с апаратура на болниците. Получили информация от здравното министерство за необходимата апаратура и започнатите преговори от ведомството. Заради забрана за износ на апаратура от Америка, доставката им отнела два месеца. Сега апаратите са пристигнали с нужните консумативи за 2 месеца.

Фирма дари 4 апарата за лечение на болни от коронавирус на болници в София

Общата стойност на дарението е 180 000 лв.

"Апаратът се изолзва преди пациентът да бъде поставен на механична вентилация. Той овлажнява и затопля кислородът и намалява вероятността да се мине на механична вентилация до 2%", обясни шефът на отделението за лечение на пациенти с коронавирус във Втора МБАЛ д-р Бруск Халил.