Китайски и американски учени заедно търсят произхода на COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/8522411 www.24chasa.bg
Снимка: Радио Китай

Докато някои политици от администрацията на Тръмп са заети с разпространението на конспиративни теории, че източникът на COVID-19 е лаборатория в Ухан, американски учени се присъединиха към китайските си колеги в търсене на произхода на новия коронавирус.

Директорът на Центъра за инфекциозни заболявания и имунитет към училището по обществено здраве на Колумбийския университет Ян Липкин си сътрудничи с екип от китайски учени, ръководен от Лу Дзяхай, професор във факултета по обществено здраве на университета Сун Ятсен в Гуанджоу. Те се опитват да разберат дали вирусът се е появил в други части на Китай, преди да бъде открит за първи път в Ухан през декември, съобщи „Файненшъл Таймс", цитиран от "Радио Китай".

„Китайският Център за контрол и превенция на заболяванията се опитва да научи колкото може повече за произхода на този вид вируси…Ние споделяме всичко, което научим с цялата научна общност", каза Липкин. Той добави, че китайският Център им е помогнал да се свържат с болници и местни центрове за контрол и превенция на заболяванията, което дава достъп на екипа до проби от националните кръвни банки, взети през декември и дори по-рано от пациенти с новата пневмония.

Китайските и американски учени проучват и кръвни проби от диви животни, за които предполагат, че са носители на вируса, и се опитват да разберат как се е осъществило предаването му от животно на човек, каза професор Лу Дзяхай.