Гърция прекара 10 години с мисълта, че по-зле няма накъде, след това удари коронавирусът

https://www.24chasa.bg/novini/article/8523040 www.24chasa.bg
Солун СНИМКА: Ройтерс

Оптимизмът тъкмо се беше завърнал в Гърция след 10 години на тежки финансови затруднения, обществена нестабилност и мрачни икономически перспективи. Но глобалната пандемия кара гърците сега да са дори още по-загрижени за бъдещето си.

"Очаквам да стана безработен", казва пред Си Ен Би Си (CNBC) Василис, 34-годишен гръцки гражданин, който предпочита да не споделя фамилното си име.

Той работи в сектора на туризма от 11 години, а през последните три работата му включва показване на чуждестранни посетители на някои от скритите съкровища на Атина. Василис споделя, че кулинарната обиколка, която отвежда хората до някои от откритите пазари и местните ресторанти, е била най-популярна.

"Ние очаквахме (през това лято) да имаме най-добрия сезон в историята, повече от миналогодишните рекордни числа. Така че (проблемът е) само вирусът", казва Василис и обяснява защо се безпокои за кариерата си.

"Дори в разгара на икономическата криза аз имах работа", казва той.

Преди 10 години, през април 2010 г., Гърция поиска финансова помощ. Преди да се стигне дотам, серия от правителства в Атина бяха взимали заеми над капацитета на страната и планината на публичния дълг стана толкова висока, че инвеститорите вече нямаха желание да продължават да финансират разходите на страната.

Това беше само началото на една дълга и болезнена криза. Гърция трябваше да изтърпи общо три спасителни програми със строги мерки за икономии, които завършиха чак през август 2018 г.

От тогава насам обаче икономиката показа признаци на възстановяване. Брутният вътрешен продукт (БВП) нарасна с 1,9 процента миналата година, а безработицата беше 17,3 процента - значително по-ниско от 27,5 процента през 2013 г., според данни на европейската статистическа служба.

Продължаващата епидемия от коронавирус е на път да обърне това скромно възстановяване. Международният валутен фонд предвижда за Гърция свиване на БВП с 10 процента и безработица от 22,3 процента през 2020 г.

"Ситуацията с COVID-19 вероятно ще осуети дългоочакваното възстановяване на гръцката икономика", заявява по имейл пред Си Ен Би Си Атанасия Кокиногени, старши анализатор в изследователската фирма "Дъкър Фронтиър" (DuckerFrontier).

Гърция беше сред страните в Европа, които най-бързо наложиха стриктни карантинни мерки, за да предотвратят разпространението на вируса. Двама британски здравни експерти казаха пред Си Ен Би Си, че този подход е допринесъл за сравнително ниския брой на случаите в средиземноморската страна.

Ограничителните мерки обаче спряха напълно туристическата индустрия.

"Туризмът и секторът на пътуванията образуват 21 процента от гръцката икономика. Заради пандемията, в момента Гърция е затворена за туризъм от и извън ЕС (...), което заплашва задлъжнялата гръцка икономика с рязка рецесия и огромни загуби на работни места в секторите на туризма и услугите", казва Кокиногени.

Без туристи, индустрията е спряла. Но с чужденци на почивка в Гърция рискът от нови случаи от коронавирус в Гърция нараства.

Затова гръцкото правителство иска заедно с други европейски страни да изработи общ пакет от санитарни процедури, за да възстанови доверието сред чуждестранните гости, като същевременно защити местните работници.

Туризмът създава между 10 и 11 процента от общия европейски БВП, осигурява заетост на 27 милиона души в преки и косвени работни места, главно в страните на Южна Европа.

Пред евродепутатите миналата седмица еврокомисарят Тиери Бретон каза, че в резултат на COVID-19 европейската туристическа индустрия е изправена пред явен риск от фалити на компании и загуба на работни места.

Затова Гърция има за цел да отвори (туристическия) сектор през юли. Повечето туристи посещават средиземноморската страна след март.

Страната е под карантина от 23 март.

(БТА)