Проф. Димитър Димитров: Станете част от юбилейния випуск 100 на УНСС

https://www.24chasa.bg/novini/article/8523305 www.24chasa.bg
Проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС

- Проф. Димитров, през тази година УНСС ще приеме своя стотен юбилеен випуск студенти. Какви нови възможности за кандидатстване предлага университетът?

- Кризата с COVID 19 откри пред нас възможности за онлайн кандидатстване, записване, плащане и виртуално обучение. Ние разработихме първата по рода си в България иновативна система за провеждане на онлайн кандидатстудентски изпити. Тя е съобразена с най-новите дигитални технологии и гарантира пълна сигурност на кандидатстудентската информация, базирана е на изкуствен интелект,  доказване на самоличността на кандидат-студентите и криптиране и цифрово подписване на оценките от приемните изпити. Общуваме все по-активно с нашите кандидат-студенти в социалните мрежи. Този инструмент и досега беше използван, но вече се налага да променим мащаба на неговото прилагане. Мисля, че тази година интересът на кандидат-студентите към УНСС ще бъде още по-голям.

В тази връзка сме им осигурили възможност през сайта на университета да подават документи и онлайн, както и в регионалните бюра в страната. Те могат да кандидатстват с оценка от матурата, с онлайн кандидатстудентски изпит и/или изпит на хартиен носител (ако епидемиологичната обстановка го позволява). Целта ни е да бъдем гъвкави и да осигурим повече възможности за кандидатстване.

- Защо кандидат-студентите трябва да изберат УНСС?

- Ако кандидатстват в УНСС, те ще станат част от юбилейния стотен випуск на нашия университет, а това означава 100 години академичен опит, доказани възможности и високо качество на обучението.

УНСС е носител на приза „най-престижен университет“ по мнението на работодателите. Те приемат дипломата на УНСС като гаранция за отлична подготовка и висок професионализъм на неговите възпитаници.

Ако предпочетат УНСС, кандидат-студентите могат да избират от 43 специалности, 6 от които са с преподаване на английски език. Всички учебни планове са съобразени с практиката и непрекъснато се актуализират в зависимост от потребностите на пазара на труда и изискванията на работодателите. Затова не е случайно, че 97,5 на сто от випускниците на УНСС веднага след дипломирането се реализират успешно на пазара на труда. За младите хора УНСС е път към успешна кариера.

- Как УНСС успя веднага след обявяването на извънредното положение да премине изцяло към онлайн обучение на огромен брой студенти – 20 хиляди?

- Нашият университет от много години инвестира в електронизацията или по-точно в дигитализацията на обучението и на всички административни услуги, които предоставя на студентите и кандидат-студентите. Извънредната ситуация беше импулсът, който ни накара много бързо да направим огромна крачка напред. Буквално за 48 часа нашият екип от специалисти и преподаватели по информационни технологии успя да направи този преход. Това ни позволи да виртуализираме обучението и да осъществяваме нормален учебен процес.

Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) е най-голямото и най-старото висше икономическо училище в България и със своята 100-годишна история е първото по рода си в Югоизточна Европа.

Университетът е лидер в българската икономическа наука. Неговите преподаватели са изявени изследователи с признати научни приноси и публикации в авторитетни международни научни издания, ръководители, участници и консултанти по много европейски, национални и университетски научноизследователски проекти. УНСС си сътрудничи със 168 университета и научноизследователски мрежи от цял свят, с които работи по съвместни магистърски програми, обмен на студенти и преподаватели и др.

От 2002 г. в УНСС функционира първият и единствен в България Междууниверситетски център за развитие на кариерата, който разполага с информационно-консултантско звено, специализирано звено за практическо обучение и звено за връзки и сътрудничество. Той подпомага професионалното ориентиране, практическото обучение, кариерното развитие и реализацията на студентите.

#УНССтарт Прием 2020

Твоят университет

Какво да кандидатствам?

- Редовна форма: 37 специалности

- На английски език: 6 специалности

- Дистанционно обучение: 5 специалности

Как да кандидатствам?

С най-високата оценка от:

- държавен зрелостен изпит (матура) или

- предварителни изпити онлайн или

- редовни изпити онлайн или хартиени (в зависимост от епидемиологичната обстановка)

Кога да подам документи?

За предварителни изпити: от 30 април до 19 юни

За редовни изпити: от 15 до 29 юни

Къде да подам документи?

- онлайн - през webpriem.unwe.bg

- в регионалните бюра в страната

- на място в УНСС (само за кандидати със специални потребности)

Кога са изпитите?

Предварителни изпити:

22 юни – география на България

23 юни – история на България

24 юни – български език и литература

Редовни изпити:

2 юли – български език и литература

3 юли – чужди езици

4 юли – история на България

4 юли – математика

5 юли – география на България

5 юли – журналистика (събеседване)

Къде да задам въпрос?

priem@unwe.bg

@unwebg (facebook)

тел. 028195702, 028195704

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С дъщеря ми ще изминем пътя на четата Борислав РАДОСЛАВОВ     Снимки: Личен архив "Семейно с 12-годишната ми дъщеря Анна-Мария ще изминем славния път на Ботевата чета от козлодуйския бряг до Околчица. Ще тръгнем по традиция на 28 май рано сутринта, когато е рожденият ми ден, и ще пристигнем на 2 юни малко преди 12 часа

Британската певица Лий-Ан Пинок се препича гола в задния си двор. Приятелката на футболиста на “Уотфорд” Андре Грей е захвърлила горнището на банския си и показва перфектен тен. Оказва се, че по този начин красавицата рекламира модната си линия. Певицата е част от групата “Литъл Микс” и е изключително популярна в Англия

Дейвид Бекъм и дъщеричката му Харпър се наслаждавата на красотите на провинциална Англия. По-голямата част от семейството все още е в имението си Котсулдс на стойност 6 млн. паунда. Фамилията се премести там по време на изолацията. Дейвид използва един от почивните дни за разходка с малката Харпър с фермерска тояга под ръка