Учен: Падналите валежи в Добричкия регион ще съживят пшеницата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8523545 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Падналите локални валежи в Добричкия регион - макар и само по литър-два-три на квадратен метър, ще съживят пшеничените посеви в екстремната суша, коментира пред БТА професор д-р Иван Киряков, завеждащ селекция на зърнено-житните и бобовите култури в Добруджанския земеделски институт. Пшеницата се "върна", съвзе се и временно ще се стабилизира, докато дойде по-голям дъжд, смята ученият след огледа тази сутрин на масивите в землището на института.

Професор Киряков припомни, че от миналия октомври до април в региона са паднали по около 150 литра на квадратен метър при средно за последните шейсет години - 280 литра, и почвената влага тази пролет е под критичния минимум. По думите му сушата може да се смята за екстремна, тъй като не се е случвало в две последователни стопански години толкова малко валежи да е имало през зимата. Сред неблагоприятните фактори тази пролет са и сравнително ниските температури и силните ветрове през април, каза професор Киряков.

Според учения българските сортове пшеница показват добра устойчивост на сушата. В лабораторните условия на института сортовете "Калина", "Кияра", "Лазарка", "Мерилин" без капка влага дават зърно до 40-50 на сто от добива при поливните опити, поясни Иван Киряков. Той добави, че засега и на полето българските пшеници "се държат" добре, но надеждата е през май да паднат стопански значими дъждове.

Земеделските стопани в Добричка област, която традиционно е лидер в производството на хлебно зърно, през тази година отглеждат около 1 300 000 декара с пшеница.