Повечето хора искат милиардерите да помогнат за преодоляване на бедността и неравенството

https://www.24chasa.bg/novini/article/8524200 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Осем от десет души смятат, че милиардерите трябва да помогнат да се сложи край на бедността, неравенството и множеството болести по света, сочи анкета от сряда, но недостигът от финансиране и новият коронавирус попарват надеждите за постигане на целите на Обединените нации за развитието до 2030 г. Амбициозният план, известен като Цели за устойчиво развитие (ЦУР), бе единодушно одобрен от страните членки на ООН през 2015 г. заедно със списък от цели за прекратяване на бедността, половото неравенство и за увеличаване на достъпа до образование и здравеопазване до 2030 г., предаде БТА. 

Но изследователи казват, че сега има недостиг от 400 милиарда долара годишно за постигането на тези цели (при финансова дупка от 350 милиарда долара само за 59 от най-бедните страни), което ще има глобални последици. "Филантропията може да се намеси и да запълни критичните празнини", казва Майкъл Седрик от "Global Citizen" - група за борба с бедността, която заедно с нидерландската изследователска агенция "Glocalities" е обследвала 27 хиляди души в 25 страни. "COVID-19 е пример за това", казва Седрик в интервю за Фондация "Томсън Ройтерс", дадено в Ню Йорк. "Видяхте увеличаване на благотворителността и нашата надежда е да насочим този процес към по-голямо финансиране за ЦУР", добавя той.

Основани от милиардери организации като Фондацията "Бил и Мелинда Гейтс" и Фейсбук дариха милиони под формата на тестове, защитни облекла и чрез други кампании за борба с пандемията от COVID-19. По-рано този месец главният изпълнителен директор на "Туитър" Джак Дорси обеща един милиард долара за благотворителен фонд в помощ на усилията, свързани с пандемията, като след това парите бъдат насочени за здравеопазване и образование на момичета. Китайският милиардер Джак Ма, съосновател на "Алибаба", обеща да дари на Африка чрез своята фондация над един милиард тестови комплекта за коронавируса, както и маски, предпазни облекла и апарати за обдишване.

ТАКСА БОГАТСТВО ИЛИ ФИЛАНТРОПИЯ?

Анкетата установява, че 82 на сто от хората казват, че милиардерите трябва да помогнат и да съдействат за финансиране на глобалните цели. Общо взето е по-голяма подкрепата за това милиардерите да го правят чрез филантропия, като 46 на сто от респондентите са за доброволни дарения, а 35 на сто казват, че те (богатите) трябва да плащат данък богатство, за да финансират целите за устойчиво развитие. Държавите, в които най-много хора подкрепят варианта милиардерите да финансират ЦУР, са Индонезия, Виетнам и Португалия, докато Япония, Нидерландия и САЩ по този показател са в дъното на списъка от 25 страни.

Проучването установява още, че хората на възраст над 55 или от 18 до 34 години повече вярват, че милиардерите ще се включат. Сред хората с по-високо образование 85 процента се обявяват за това милиардерите да участват, сравнено със 74 на сто подкрепа сред онези с по-ниско образование.

Експерти са предупредили, че крайният срок от 2030 г. за постигане на целите на ООН за развитието са изложени на риск, тъй като икономиките страдат от борбата с вируса, публичните финанси намаляват, а международното сътрудничество запада.

В света има над 2000 милиардери, с общо 10 трилиона долара, казва Мартейн Ламперт, директор по изследванията в "Glocalities". "Хората смятат, че тези милиардери имат моралното задължение да допринасят", казва той. "Тази криза показва какви огромни неравенства има и в края на краищата мисля, че всеки милиардер трябва да покаже истинската си същност", добавя той.

Недостигът от 350 милиарда долара - изчисление отпреди пандемията, - означава по около 200 долара на човек в 59-те най-бедни страни, сочат данни на "Global Citizen". "Трябва да облагаме с висока ставка, особено след сегашното бедствие", казва Джефри Сакс, директор на Мрежата за решения за устойчиво развитие - инициатива на ООН, участвала в проучването. "Бюджетите навсякъде са объркани. Неравенството плюс COVID-19 водят до огромна социална криза", пише той в имейл.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена