Борел отрича външна намеса в доклада за дезинформацията за COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/8525717 www.24chasa.bg
Жозеп Борел СНИМКА: Ройтерс

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел отрече днес всякакви твърдения за външна намеса в изготвянето на доклад, посветен на дезинформацията за Ковид-19, съобщи БТА.

Документът бе представен миналата седмица от Европейската служба за външна дейност, оглавявана от Борел.

Според върховния представител дезинформация за новото заболяване се разпространява от няколко източника - Китай, Русия, Сирия и Иран. Изслушваме мнения, но това не може да се опише като външна политическа намеса, добави той по повод твърденията, че представители на Пекин са оказали натиск за смекчаване на доклада.

Борел посочи пред външната комисия на Европейския парламент, че историята тръгва от статия във вестник "Ню Йорк таймс", където пише, че докладът е бил променен под натиска на Пекин и представянето му е било забавено по тази причина. Той поясни, че докладите са два, като единият е за служебно ползване и по-подробен, а другият е общодостъпен през сайта на европейската дипломатическа служба.

Върховният представител заяви, че ролята на Китай е описана подробно и призова докладът да бъде прочетен. Той настоя, че ЕС е една от малкото организации, които си позволяват да публикуват подобни оценки. По неговите думи положителното в случая е, че вниманието е било привлечено към работата на ЕС срещу дезинформацията.

Борел добави, че дезинформацията убива и в случая с Ковид-19 на заплаха са изложени здравето на европейците и доверието им в институциите. Той определи Китай като ключов партньор и постоянен съперник.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Десетки обяви за намерени стотици регистрационни номера на коли се появиха в социалните мрежи. Това стана след страхотния порой, който се изсипа над София в понеделник вечерта. Улиците на много столични квартали се превърнаха в пълноводни реки, по които се носеха дори тежки коли. Много от автомобилите са останали без табели

Нова ефективна присъда от пет години затвор получи скандалната 68-годишна брокерка Анелия Танчева от Свищов. Наказанието й бе наложено от Районния съд във Велико Търново. Анелия Танчева в момента е в Сливенския затвор, където изтърпява друга присъда от три години за измами със земи за над 300 000 лева

В крак с последните модни тенденции е лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". За лятната си разходка из столицата той заложи на прасковено сако и шал в същия тон. Визията на Минчев е завършена с бели кубинки и бял панталон, като акцент на обувките му са илюстрации на светкавици. Снимки: България