1 милиард лева по-малко в бюджета за април

https://www.24chasa.bg/novini/article/8526173 www.24chasa.bg
Строителите се оплакват от намалели поръчки заради кризата.

Прогнозите на бизнеса за икономиката са най-лоши от 10 г. насам

Заради икономическата криза, предизвикана от коронавируса, в бюджета през април ще влязат над 1 млрд. лв. по-малко в сравнение с година назад. Това сочат предварителни разчети на финансовото министерство. Според тях хазната все още е на плюс с 1, 587 млрд. лв., но през април 2019 г. сумата е била 2 ,7 млрд.

Съпоставено с първите четири месеца на 2019  г., данъчните и неданъчните приходи сега се свиват с 875,8 млн. лв., докато постъпленията от помощи нарастват с 358,5 млн. лева. Очаква се негативната тенденция да продължи и през следващите няколко месеца.

Март пък е първият месец от години насам, през който безработицата нараства чувствително, показват данни на НСИ. (Виж в карето долу.)

Влиянието на кризата се очаква да се прояви тепърва, показват данни на НСИ за бизнес климата в България. Показателят, с който той се измерва, е на такова ниско ниво, каквото не е било отбелязвано и през 2010 г. - след световната финансова криза, сочат данните от месечните анкети сред мениджърите в различните отрасли през април.

Най-голямо е намалението на индекса в търговията на дребно – с 52 пункта. Показателят е много по-нисък, отколкото е бил през 2010 г. Тогава, в разгара на световната икономическа криза, мениджърите в търговията на дребно също са оценявали конюнктурата като лоша, но индексът е бил 15%, докато сега е минус 20%.

На практика той е само с 4 пункта над нивото от февруари 1997 г., когато у нас имаше хиперинфлация, десетки затворени банки и стотици спрели предприятия.

На първо място като проблем търговците сочат несигурната икономическа среда. Повечето от тях очакват траен спад на цените на стоките и продължаване на ситуацията, в която търсенето от страна на клиентите ще е много ниско.

Малко по-малък спад – 42 пункта, има в сферата на услугите. Строителите също се оплакват от намалели поръчки, като мениджърите в строителството прогнозират доста голямо свиване на цените. Засега само промишлеността у нас се разминава с по-леко понасяне на рецесията, но все пак и там свиването на индекса е с 31 пункта.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Спортът е здраве! Спортът е дълголетие! Да бъдеш активен е от съществено значение, поради толкова много причини. Поддържането на добра форма е само една от тях. Хората, които спортуват редовно, както и професионалните спортисти знаят, че бягането и бързото ходене са сред най-полезните активности за нашето здраве

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения