От неделя разрешават разходките на Витоша

https://www.24chasa.bg/novini/article/8528124 www.24chasa.bg
Йорданка Фандъкова СНИМКА: Архив

Махат лентите от големите паркове, от понеделник отварят и кварталните градинки

От 3 май, неделя, природен парк "Витоша" ще бъде отворен за разходки. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова във фейсбук.

Решението е взето днес на заседание в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов, министрите Кирил Ананиев и Младен Маринов, ген. Венцислав Мутафчийски и членовете на Националния оперативен щаб.

От неделя разрешават разходките на Витоша

"На него коментирахме организацията за отваряне на природните паркове и създаването на организация за излети в планините, за което министъра на здравеопазването издава заповед", пише още Фандъкова.

Екипите на Столична община и Общинска полиция ще организират движението и паркирането на автомобили от „Драгалевци“ до Морените и от „Бояна“ до Златните мостове, Ветровала и Офелиите. Между 11 и 14 ч тези пътища ще се затварят за автомобили. На паркинга на хижа „Алеко“ ще се допускат автомобили с трудноподвижни граждани и с инвалидни колички.

"За да не допускаме събирането на много хора на едно място автобусните линии, които пътуват до Витоша остават спрени. С успокояване на епидемичната обстановка имаме готовност да възстановим движението на градските автобусни линии до Витоша", обяснява столчиният кмет.

Тя подчертава, че при разходка в планината трябва да се спазва дистанция от минимум 2,5 м и съветва при разговори с други хора, да се поставя маска или шал.

Хижите на Витоша остават затворени. Забранява се сядането на пейки и в беседки, както и събирането на компании и групи от туристи. Правенето на пикник е допустимо само за членовете на едно семейство.

"Моля, гражданите, които не познават добре Витоша, но искат да се разходят, да ползват задължително само маркираните екопътеки. Благодаря на всички граждани, които отговорно спазват правилата за разходка в отворените големи паркове. В неделя ще премахнем лентите в големите паркове, но моля гражданите да спазват еднопосочното движение и правилата за разходка в парковете. Остават в сила и забраните за сядане на пейките и за използване на детските и спортни съоръжения. Възлагам на кметовете на райони от понеделник да създадат организация за отваряне на малките паркове в кварталите и градските градини при спазване на всички противоепидемични мерки", казва още Фандъкова.