Мутафчийски с първа добра прогноза от 48 дни и веднага разрешиха без маски на открито и разходките в планината (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8529213 www.24chasa.bg

В неделя отварят Витоша и кварталните градинки в столицата, но без да се сяда на пейките

Ананиев: Спазвайте дистанция, при контакт покривайте устата и носа

Предпазните маски вече няма да са задължителни на открито, а само в магазини и в градския транспорт. Витоша и останалите природни и национални паркове също вече може да се посещават.

С отпускането на тези две мерки реши да започне здравният министър Кирил Ананиев, след като в петък за първи път от Националния оперативен щаб изразиха съгласие за разхлабване на режима. И посочиха именно отварянето на планините и свалянето на маските на открито като такива възможности.

“Всички държави в света с отпускане на мерките изповядват една не много сериозно звучаща политика - по метода на опита и грешката. Ние се стремим да наблюдаваме много внимателно какво се случва и дали някъде дадена мярка, която е в отпусната повече от България, е дала отражение върху общата заболеваемост. Така че това е пътят, като на първо място ще отпуснем ходенето в планините, парковете - разширяване на контингента, който може да ги посещава, индивидуалните спортове на открито”, обясни шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски в петък сутринта. Подчерта, че не може да се предвиди какъв ще е резултатът от отпускането на мерките.

Кое и кога щяло да се отпусне, пък зависело от правителството, а щабът само щял да даде предложение и съвети какво да се прави. Един от основните принципи за отпускане на мерките бил това първо да се направи на открити места. За по-голямо отпускане обаче се чакало топлото време, което да “убива” вируса навън. После следвало и отпускане на мерките на закритите места, но под определени изисквания, стана ясно от изказването.

Вървим към

плато на

настоящия

пик

на заразата. Към 10-13 май не очакваме голям брой случаи и се надявам да сме прави, коментира още Мутафчийски. Реално за първи път от 48 дни насам оперативният щаб заговори за отпускане на мерки. Само преди седмица ген. Мутафчийски говореше за провал по повод поисканото от премиера Бойко Борисов и осъществено отваряне на градските паркове.

В края на вчерашния ден болните станаха общо 1555.

Само няколко часа след позитивните сигнали от оперативния щаб здравният министър Кирил Ананиев издаде две заповеди - за премахване на задължителното носене на предпазни маски на открито и за отваряне на националните и природните паркове.

Макар да не е задължително маски да се носят по улици, паркове, спирки и т.н., хората са длъжни да спазват изискването за социална дистанция и всички останали мерки, а при необходимост от близък контакт с други хора да слагат маска или кърпа, уточнява в заповедта си обаче Ананиев.

Кметовете на общини и областните управители да създадат необходимата организация за посещения на гражданите във всички национални паркове, природни паркове и планини, гласи втората заповед на министъра. Нареждането е това да става, без да се използва градски транспорт, лифтове и посещения на хижи и туристически обекти.

Така от неделя за софиянци ще бъде отворена Витоша, както и големите паркове. От понеделник махат лентите и на кварталните градинки, съобщи във фейсбук страницата си столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Екипите на общината ще организират движението и паркирането на автомобили

от “Драгалевци”

до Морените

и от “Бояна” до

Златните

мостове,

Ветровала

и Офелиите Между 11 и 14 ч тези пътища ще се затварят за автомобили. На паркинга на хижа “Алеко” ще се допускат коли с трудноподвижни граждани и с инвалидни колички.

Автобусните линии до Витоша са спрени, предупреди Фандъкова.

И при разходка в планината трябва да се спазва дистанция от минимум 2,5 м, добави тя.

Хижите на Витоша остават затворени. Забранява се сядането на пейки и в беседки, както и събирането на компании и групи от туристи. Правенето на пикник е допустимо само за членовете на едно семейство.

“Моля, гражданите, които не познават добре Витоша, но искат да се разходят, да ползват задължително само маркираните екопътеки”, написа Фандъкова.

Макар лентите от големите паркове и от кварталните градинки да бъдат премахнати, остават в сила забраните за сядане на пейките и за използване на детските и спортни съоръжения.