Коронавирусът е причина за критики срещу САЩ и ЕС в медии през април

https://www.24chasa.bg/novini/article/8530403 www.24chasa.bg

По три основни теми има най-много коментари против САЩ и Европейския съюз в български медии през април.Първата: Бъдещето на Европейския съюз изглежда нестабилно.

Според експертите. коронавирусът е ударил силно върху множество страни в Европа и очакваната помощ от ЕС изглеждаше много закъсняла. Това води до антиевропейски настроения сред европейските граждани.Страната, която се сблъска с най-много трудности с новия коронавирус в Европа, е Италия.

Рим очаква и иска помощ от ЕС, която не бе предоставена. Александър Сорос - син на Джордж Сорос, казва в интервю за Project Syndicate, че „ЕС е на път да загуби Италия.На 30 март вицепрезидентът на италианския парламент Фабио Рампели сваля знамето на Европейския съюз в кабинета си и на негово място поставя само италианския трикольор.Българският евродепутат от социалистите Иво Христов казва в интервю: „Солидарността е основен принцип на Европейския съюз, но през последните години егоизмът е най-голям в глобален мащаб - и като индивидуална ценност, и в корпоративната култура, и във всичко останало.

Добрите намерения на ЕС не са съответствие с провежданата от него политика “.Според бившия вицепремиер на България Ивайло Калфин „Пандемията извади на светло истината, че Европа се е влязла в крайност да пусне всичко на търговска основа, включително солидарността.

Финансовият и икономически журналист Гидиън Рахман публикува статия във „Файненшъл таймс“, в която изразява мнението си, че „Вместо да спасят ЕС, те могат да го унищожат“.Председателят на Европейския съвет за наука - Мауро Ферари - неочаквано подава оставка от позицията си, след като е „загубил вяра в самата система“, а именно в европейските структури и техния „разочароващ“ отговор на пандемията на коронавирус.

В епицентъра на пандемията в Европа, специално в Италия - много хора промениха мнението си за ЕС. „В пандемията на новия коронавирус само 30% от италианците имат положително отношение към ЕС, докато 70% от тях признават, че са загубили доверието си в Алианса“, съобщава германската телевизия „Das Erste“.Испания също е една от най-засегнатите страни от COVID-19 в глобален аспект. Мадрид също не получи нужната помощ от ЕС.

Испанският премиер Педро Санчес отправи спешно предупреждение, че ЕС е в опасност да се срине на фона на коронавирусната криза.Много експерти смятат също, че европейските страни са били неподготвени за тази пандемия и са пренебрегвали опасността, идваща от Ухан. „Само от Италия коронавирусът се разпространи в поне 46 държави, докато от Китай до едва 27. Вината е на властите на европейските държави, които наложиха твърде късни ограничения за полети до / от други страни“, пише Pogled.info.Pogled.info публикува и статия от „Le Figaro“, чието заглавие е „Рим и Мадрид напомниха на егоистичната Германия “за това как Европа й помогна след войната“.

Германският министър на външните работи Хайко Маас заяви, че „Европа трябва да коригира грешките, открити от коронавирусната криза. Нашата цел е Европа да излезе от тази ситуация по-обединена, отколкото преди “.В края на месеца шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен се опита да поправи грешката си от началото на пандемията.

„Урсула фон дер Лейен изрази „ сърдечно “извинение на Италия, че е изоставена в началото на пандемията на коронавирус“, съобщава BBC.Бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск предположи, че коронавирусната криза може да доведе до разпадането на Европейския съюз. Когато гледаме Южна Европа, всичко, което виждаме, е катастрофа ”.„Преди 60 години ЕС беше създаден в Рим, сега може да умре там“, пише руският вестник „Експерт“.САЩ без съмнение са най-засегнати от пандемията на коронавирус в цял свят. Някои експерти смятат, че това отчасти се дължи на късните ограничения, направени в страната и политиката на американския президент.

Трудностите за САЩ са не само в здравния сектор, но и в икономическия. Във връзка с разпространението на коронавируса американските власти почти изчерпаха запасите от лични предпазни средства, които са на разположение на Националния стратегически резерв.

Лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че „американците умират заради забавената администрация на коронавируса на президента Доналд Тръмп.Много теории се появиха около въпроса „Как се появи коронавирусът?“. Руският политолог Валери Коровин смята, че „COVID-19 не е излязъл отникъде, той е американски и е патентован през 2015 г. и научни списания са писали за това тогава.

Университетският професор Васил Проданов също зададе подобен въпрос: „Въпросът е дали коронавирусът е създаден и пуснат в Китай, кой стои зад това? Дали американските военни съзнателно или несъзнателно направиха това в китайската държава? “.В началото на април президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че запасите от оборудване за здравните работници са почти изчерпани, но отказа да наложи карантина на национално ниво, оставяйки това решение в ръцете на губернаторите.

Pogled.info публикува анализ, озаглавен: „Ще се превърне ли COVID-19 в биологичното оръжие на американските специални служби срещу Тръмп?“.Българският финансист, който живее в Ню Йорк, Йордан Колев казва в интервю за BTV, че „пандемията показва, че икономиката на САЩ не е достатъчно подготвена.

Трудно е да останеш оптимист в Ню Йорк ”.Американският президент буквално шокира лекарите в САЩ. Той направи изявление, в което предложи да се инжектира дезинфектант срещу COVID-19. Здравните организации в страната бързо реагираха и предупредиха, че това не е добра идея и не бива да се прави.

Въпреки това огромен брой американци последваха съветите на Тръмп. Рекорден брой хора поглъщат дезинфектанти след думите на Тръмп и след това се нуждаят от медицинска помощ.Британският вестник „The Independent” пише в статия, че „Ако не беше Тръмп, САЩ може би вече да бяха елиминирали коронавируса“.

Президентът на САЩ беше критикуван не само в своята страна, но и от други лидери в света. Той направи твърдо изявление срещу Китай и Световната здравна организация. Тръмп обвини СЗО, че греши за пандемията на коронавирус и по-късно отказа да продължи финансирането на Организацията.Руското външно министерство заяви, че „Опитите на САЩ да обвинят другите за влошаващата се коронавирусна пандемия са тревожни - заради критиката на Вашингтон срещу Световната здравна организация.Китай също заяви декларация, че „САЩ трябва да изпълняват задълженията си към СЗО“.Британският вестник "Гардиън" пише: "Решението на Тръмп да спре финансирането на Световната здравна организация е опит да прехвърли отговорността за катастрофалния си неуспех да защити страната си, въпреки получените предупреждения".

Бил Гейтс беше един от първите американци, които разкритикуваха решението на Тръмп: „Прекъсването на финансирането на СЗО по време на здравна криза е толкова опасно, колкото звучи.Pogled.info публикува анализ, според който „Тръмп обвинява СЗО за опит да отвлече вниманието от грешките му в процеса на борба с епидемията на местно ниво.