47 нови заразени с COVID-19, трима са починали, сред които лекар (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8530490 www.24chasa.bg
Снимки: Правителствена пресслужба

1126 са изследваните проби за последното денонощие. Това заяви доц. Димо Димов, секретар на щаба за борба с COVID-19.

47 са новите потвърдени случаи, с увеличение 3 процента от вчера. През последното денонощие у нас са направени 1126 изследвания . С това общият брой на заразените с COVID-19 става 1588.

Нова област е Разград. Има 6-ма заразени в София, във Видин 22-ма, Благоевград - 5, 3 в Плевен, 2 в Кюстендил, 2 в Перник, в Пловдив, Пазарджик, Враца, Разград, Смолян, Сливен и Ямбол по един.

Има 5 нови случаи на заразени деца на възраст между 2 и 16 години. Три от тях са в Благоевград и по един във Видин и Враца.

Починали са трима през последното денонощие - в Смолян и Сливен. Първи случай на починал лекар, работещ в Инфекциозното отделение. Колежката е на 43 години, посочи  доц. Димо Димов. 

Излекувани са 11 нови пациенти, с това общият им брой е 287 или 18 процента от установените заболели. От потвърдените 1588 случая 317 са под болнично лечение и 43-ма са в интензивно отделение, каза доц. Димов.

За 24 часа 94 552 са новите потвърдени случаи в света и 5624 са смъртните случаи, съобщи още той.

Изведени са три основни сценария, публикувани днес от международната научна общественост, информира доц. Димо Димов.

Сценарий 1 предвижда серия от повтарящи се малки вълни, които ще се проявяват и през лятото последователно през период до две години и очаквана тенденция за намаляване през 2021 г. Сценарий 2 - по-голяма вълна през есента и зимата на 2020 г., което е типично за сезонните респираторни заболявания, и последващи една или повече по-малки вълни през 2021 г. Сценарий 3 - т. нар. бавно изгаряне на причинителя, текущо предаване, възникване на отделни случаи, но без ясно изразен вълнов модел, посочи той.

Независимо от сценария, който следва тази пандемия, очакванията са между 18 и 24 месеца да се констатира значителна активност на коронавирусната инфекция, каза доц. Димов.

Обществата и страните трябва да се адаптират и да намерят баланса между противоепидемичните мерки и възстановяването на икономическия и обществения живот, коментира той. В тази връзка, както и в нашата страна, следваме тенденцията на поетапно либерализиране на ограничителните мероприятия, посочи доц. Димов и добави, че в следващите дни ще се анализира ефектът и същевременно ще се върви към последващо либерализиране или завръщане към част от мерките.

   Преди изявлението на Димов бе оповестено, че                              Националният оперативен щаб спира да дава брифинги. 

Мотивите за спирането на редовните брифинги е, че българското обществото вече е добре информирано за пандемията от коронавирус, а и гласове на критика, според които щабът привлича повече критика.