България може едностранно да напусне българо-македонската комисия

https://www.24chasa.bg/novini/article/8532340 www.24chasa.bg
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов СНИМКА: Архив

На македонските ни братя трябва да е ясно, че е възможно България едностранно да прекрати участието си в Съвместната българо-македонска комисия. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ лидерът на НФСБ Валери Симеонов по повод българо-македонските отношения и Съвместната мултидисциплинарна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Северна Македония.

По думите му комисията може да заработи след изборите в Северна Македония, докато не бъде прекратена с едностранно решение на държавите, респективно на България.

„Трябва да е ясно на нашите македонски братя, че и това е възможно - едностранно България да прекрати участието в тази комисия и по този начин да се разформирова и да се отиде към по-крайни мерки за намирането на приемливи решения от двете държави", каза Симеонов.

Според него е важно признаването на българската история на Македония, която не е до края на Втората световна война, а до тежките репресии срещу всички българи през 50-те години. "Категорично признаване без условия, без уговорки“, каза още Валери Симеонов.

По думите му от друга страна съвременното развитие държавата е работа на самата държава Северна Македония. „Тук трябва малко повече да внимаваме с препоръките и категоричните изяви. Всяка държава трябва да има свое собствено развитие“, посочи още лидерът на НФСБ.