Ген. Мутафчийски: Под въпрос е имунитетът, който се изгражда след COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/8533195 www.24chasa.bg
Ген. Венцислав Мутафчийски КАДЪР: БНТ

Неяснотите около протичането на заболяването продължават да са повече, отколкото това, което е установено за коронавируса. Това каза ген. Венцислав Мутафчийски във връзка със смъртта на втори медик у нас. Още една лекарка е починала от коронавирус . Тя е била диагностицирана с коронавирусна инфекция.

Лекувана е в Окръжна болница, след което е изписана, тъй като е дала две отрицателни проби, а състоянието й се е подобрило. Тя е била под домашно лечение, но внезапно състоянието й се е влошило. Наложило се е да бъде интубирана, но е починала в спешния център.

„Тревожното е, че е дала две отрицателни проби. Очаква се резултатът от PCR теста, който е направен веднага при пристигането й в болницата. На един от тестовете, взети там, е дала положителен резултат“, обясни ген. Мутафчийски.

„Преди няколко дни има съобщение на хонконгски колеги, които са направили изследване на голяма група пациенти, след като са дали отрицателни резултати. Установено е наличието на вирусни частици“, допълни той.

Италиански лекари също съобщават за девет души, които са прекарали коронавирусната инфекция, изписани са с отрицателни проби, но след това са приети отново с резаразяване. „Това са тревоги, които винаги сме споделяли с вас. Това поставя под въпрос имунитета, който се изгражда след преболедуването на този вирус“, заяви ген. Венцислав Мутафчийски.