Д-р Нели Пандова починала въпреки 45-те минути сърдечен масаж и обдишване

https://www.24chasa.bg/novini/article/8533354 www.24chasa.bg
Д-р Нели Пандова Снимка: Фейсбук

Искам да изкажа моите съболезнования към близките и колегите на починалата д-р Нели Пандова - Илиева.

Тя е била един от първите заразени в Центъра за спешна медицинска помощ.

А снощи, въпреки усилията на лекарите, въпреки продължилата 45 минути ресусцитация в спешното отделение на „Александровска“ болница, е починала, заяви генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски. Това пише в сайта на ВМА.

Ресусцитацията  се състои в използването на гръдни компресии (сърдечен масаж) и изкуствена вентилация с цел поддържане на адекватна циркулация на кръвта в тялото и снабдяване на тъканите с кислород по време на сърдечен арест.

Д-р Пандова е навършила 60 години на 22 януари.

Екипът на Центъра за спешна медицинска помощ - ЦСМП – София изказва най-искрените си съболезнования към близките на д-р Нели Пандова – Илиева! Това написаха колегите  й от Спешна помощ във фейсбук.

Д-р Пандова е дългогодишен лекар в Спешна помощ, всеотдаен професионалист и изключителен човек, който носеше достойно отговорността на Хипократовата клетва и отдаваше себе си на пациентите и хората в беда!Изпълнявайки служебния си дълг и полагайки грижа за болните до последния момент, д-р Нели Пандова загуби живота си, но завинаги ще остане в сърцата на всички, която я познавахме и имахме честа да работим заедно! Поклон пред паметта й! Светъл път!, написаха още колегите й.

"С дълбока скръб посрещнахме новината за смъртта на д-р Пандова. За два дни загубихме двама лекари в битката с COVID-19. Болката от случилото се е неописуема. Д-р Пандова ни напусна, но с достойнство се бори на първа линия и изпълняваше своя професионален и морален дълг. Поклон пред всеотдайността и смелостта й. Поклон! Светла й памет!", пише в некролога на лекарския съюз - БЛС.

Почивай в мир! Няма я вече най-лъчезарната усмивка на ЦСМП-София! Това е написала в страницата на Спешна помощ във фейсбук Maya Gencheva, бевш диспечер в Спешна помощ. Тя е публикувала и усмихната снимка на д-р Пандова.