Отварят заведенията на открито, басейните, автошколите, махат КПП-тата на Гергьовден (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8533382 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов СНИМКИ: Правителствена информационна служба

Отварят заведенията на открито, басейните, разрешават индивидуални тренировки. Това стана ясно от думите на премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет.

На брифинга присъстваха и министърът на транспорта Росен Желязков, проф. Тодор Кантарджиев, доц. Ангел Кунчев, министрите на здравеопазването и вътрешните работи - Кирил Ананиев и Младен Маринов.

Относно инструкторите за издаване на документи за МПС - днес Ананиев ще изготви заповед, че от утре могат да работят, каза още той. 

"С РЗИ-тата се разбрахме да облекчим междуградските автобуси от писането на декларации", уточни Борисов.

По думите му от днес планините са отворени. "Дай боже всички природозащитници и доброволци да спазват мерките", обясни Борисов. "Ние се ръководим по броя на заболелите и починалите". 

Третото, по което нямахме обструкции, това са терасите в заведенията на открито. "По тази тема трябват много ясни правила, за да може хората да ги спазват". 

Той отбеляза, че правителството има абсолютно единомислие с щаба по темата с КПП-тата. "Считаме, че те изиграха много важна роля. Вече имаме определени места, които заграждаме улица, град, махала и по този начин ще продължим да действаме. След следобеда на Гергьовден може да махнем КПП-тата", обяви премиерът, като допълни, че още не се обсъждат мерките за хотелите.

Борисов заяви, че думата "извънредно" положение създава стрес. "В момента юристите обсъжда, а утре сутрин ще имаме проектозакон, който да ни послужи да отменим извънредното положение. Трябва да остане мярката 60/40, трябва да останат банковите и противоепидемичните мерки", обясни премиерът. 

"Мерките за ограничаване на епидемията, които се прилагат, ще бъдат заложени в един или два закона, и ще го наречем например "санитарно извънредно положение", добави той.

"Само координираната дисциплина може да ни предпази. Днес ще напишем заповедта - там, където са спазени изискванията на РЗИ-тата и Агенцията по храните - заведенията ще работят". 

"Как може опозиционен лидер да каже, че съм закрил щаба. Това е лъжа", попита Борисов. Той благодари на всички дисциплинирани хора, които са спазвали дистанция по време на извънредното положение и изказа съболезнования на починалите лекари на първа линия. 

От своя страна ген. Венцислав Мутафчийски обясни, че трябва да се анализира внимателно ситуацията с вдигането на забраната за детските градини и яслите. "Трябва да се види какъв е ефектът, като има достатъчно натрупани данни, мярката ще може да се преосмисли по всяко време". 

По думите му и двамата пациенти, на които беше прелята кръвна плазма, се чувстват много добре. Той посочи, че се коментира единият пациент вече да бъде екстубиран.

"Подобряват се клиничните показатели и с изключително вълнение целият колектив очаква позитивни новини", каза ген. Мутафчийски. Той съобщи, че продължава набирането на доброволци за осигуряване на плазма.

Във връзка със загиналите медици на първа линия министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че следва още по-строг контрол на лечебните заведения от РЗИ-тата. "Когато се работи с пациент с COVID-19 да се спазва необходимата дистанция, както и да са налице всички необходими предпазни средства", каза още той. 

"Няма икономически ползи от разхлабването на мерките. Нито една от мерките, които премахваме днес, не носи печалба на хазната. Всичко е насочено към здравето на хората", обясни премиерът. 

Министърът на транспорта Росен Желязков заяви, че действащият закон за извънредното положение основно дават права и правни възможности и по-малко ограничения. "С отмяна на действащия закон всъщност трябва да бъдат уредени възникналите права, което предполага нова нормативна регулация", каза още той и допълни, че всички мерки са свързани с дистанцирането. 

Според проф. Кантарджиев страната ни разполага с едни от най-добрите епидемиологични анализи. "Проф. Мутафчийски е в първата тройка на хирурзите в България, той идеално се справи с една остра ситуация и нейното менажиране", каза още той. 

Доц. Ангел Кунчев заяви, че за заведенията ще се направи документ с правила, по който РЗИ-тата и Агенциите по храните да си дадат мнението.