Бърз растеж на семейни български производители с помощта на „Фантастико“

https://www.24chasa.bg/novini/article/8537554 www.24chasa.bg

За малкия и среден бизнес излизането на голям пазар, какъвто предлагат големите вериги, понякога е сериозно изпитание. Искат се качество, количество, ритмичност на доставките. Търговска верига „Фантастико“ е българска семейна компания, която работи с български производители от създаването си. На щандовете в супермаркетите й могат да бъдат открити млечни продукти от над 50 български марки. 100% от предлаганото пилешко месо е българско, 99% от телешкото също е родно производство, както и почти цялото количество свинско месо. Всички видове сезонни български плодове и зеленчуци също достигат до хиляди потребители чрез веригата. Списъкът е много дълъг, но днес ще ви срещнем с три семейни компании, за които партньорството с „Фантастико“ е възможност за растеж.

Изцяло натурален ръчен хляб по пътя от кварталния магазин до модерния супермаркет

„Първоначално за нас беше шокиращо. Определено се работи по много различен начин с квартално магазинче и с голяма верига.“ Така започват разказа си Румяна и Мирослав Мирчеви от Банкя. Семейството притежава малка пекарна за изцяло натурален хляб с жив квас. Производството с марката „Квас-Квас“ започва през миналата година. „Решихме да направим продукт, който с абсолютно спокойствие да дадем на децата си“, разказва Мирослав. Той и съпругата му работят в пекарната заедно с още 6-има служители. Когато започват дейността си, доставят хляб за 2 магазина в Банкя и 5-6 квартални софийски магазинчета. Влизането във „Фантастико“ се оказва предизвикателство. Започват с 5 от супермаркетите на веригата. Налага се само за месец–два да увеличат двойно производството, а преди кризата с коронавируса вече доставят до 600 хляба в 18 супермаркета „Фантастико“. Назначават още един доставчик и купуват по-голям автомобил за доставки. Този неочакван и бърз ръст на дейността изисква много труд, споделя Румяна: „Това беше част от прехода за нас. На практика в първия месец трябваше да финансираме този увеличен обем, разходите ни се увеличиха. Трябваше да мобилизираме и организационен ресурс, хората трябваше да са много дисциплинирани, защото като си се ангажирал да доставяш определено количество хляб, ти трябва да го доставиш.“. Едно от предимствата в работата с „Фантастико“ за тях е това, че никога не са имали забавено плащане.

Шесто поколение пчелари произвеждат 100% натурален мед

Продуктите и на друга семейна фирма намират място във „Фантастико“. Деан и Димитрина Курдови са шесто поколение пчелари, наследили традициите на семейния занаят. Произвеждат 100% натурален пчелен мед, добит в подножието на Сакар планина и носещ името на фамилията – „Курдов“. Семейството от Свиленград твърди, че всеки буркан от техния мед съдържа в огромни дози три Е-та: Енергия, Емоция и Ентусиазъм. Всички от петчленното семейство са ангажирани в различни дейности на фирмата. Съвсем случайно медът на фамилията достига до регалите на „Фантастико“ точно в началото на извънредното положение през март. Само месец и половина по-късно Деан разказва: „Количеството, с което започнахме, беше доста задоволително за всяка една фирма от нашата величина, а в момента мога да заявя, че то се е увеличило няколко пъти, което безспорно се дължи на добре смазания механизъм за работа на "Фантастико“. А този бърз ръст на продажбите не е случаен, убедена е Димитрина: „Фантастико е верига, която се слави с коректност към партньорите си и е доказала специалното си отношение към клиента. Той е издигнат на пиедестал.“.

Работа от тъмно до тъмно в семейната фирма „Козле“

Сред партньорите на търговската верига са и Тодорка и Иван Мутафчиеви - балканджии по душа, но с европейско отношение към работата. Произвеждат био сертифицирани продукти от собствено козе мляко под марката „Козле“. Фермата им се намира в Банско, а био мандрата им е в Разлог. „Имайки предвид, че ние сме едни от малките бутикови производители на био млечни продукти в България, голяма част от работата, предимно в мандрата, е поета от цялото ни семейство. Ние често се шегуваме, че сме „трима директори“, но смятаме, че нашата сплотеност и отдаденост към семейния бизнес е ключова затова, да вършим работата с удоволствие.“, споделя Иван.

Третият „директор“ е синът им Георги. В екипа са и трима наети работници, които се грижат за козите във фермата. За всички работният ден започва преди изгрева на слънцето и залязва заедно с него. Фирмата започва да достовя продуктите си във „Фантастико“ в началото на тази година. След няколкомесечно сътрудничество Иван прави равносметка: “Като семейна фирма, влизането в подобна търговска верига ни се стори като предизвикателство, което трябва да преодолеем, за да можем да преминем на следващо ниво на развитието на нашето производство. „Фантастико“ ни изненадаха приятно с отзивчив екип, който ни съдейства при всяко едно питане или затруднение, което изниква при нас.“. Днес фирмата доставя био козе сирене в 8 от най-посещаваните супермаркети „Фантастико“. Скоро ще започнат доставки и на БИО козе кисело мляко, БИО прясно козе сирене, както и уникалната за България – БИО суроватка от козе мляко Козле, която донася на най-младия член на екипа на семейната фирма Георги приза „Млад фермер на годината – 2019“.