Депутати вземат около 1500 лева на месец, въпреки че гласуваха да дарят заплати

https://www.24chasa.bg/novini/article/8538422 www.24chasa.bg

Около 1500 лева на месец получават част от депутатите, въпреки че гласуваха да даряват заплатите си за времето на извънредното положение заради кризата с коронавируса.

Както „24 часа“ писа още на 7 април – ден след като парламентът гласува решението за даряване на заплатите, в сметките тогава не бяха включени допълните средства, които им се отпускат от бюджета на Народното събрание. Става въпрос за безотчетните допълнителни средства в размер на 2/3 от заплатите, които се полагат на всеки депутат според финансовите правила към правилника на НС. С тях се плащат заплатите на сътрудници, шофьори и др. Това са грубо около 2800 лв. на човек на месец.

От години обаче тези пари, или поне част от тях, се прибират от групата.

В ГЕРБ например още през 2011 г. въведоха строги правила и отчетност – парите отиват в касата на групата и всеки, който иска да ползва от тях, може да го направи само по конкретен повод (организиране на мероприятие в избирателния район или среща с избиратели или организации), като трябва да напише мотивирана заявка, която да бъде одобрена. От тези пари групата на ГЕРБ прави и много дарения. Нямаме промяна в правилата за тези пари, обявиха от групата на управляващите и днес.

В БСП пък половината от тези 2/3 депутатите запазват за лични разходи, а другите ги прибира групата, за да се плаща на сътрудници и за общи мероприятия. Запознати обаче разкриха, че от началото на годината от тези пари се издържа и централата на „Позитано“ 20, тъй като партиите все още не са получили първия транш от субсидията си за 2020 г.

Подобна е ситуацията и в групата на "Обединени патриоти". Там безотчетните пари се разпределят по схема: 50% остават за депутата, 30% са за групата, а 20% - за партията.

1 393 627 лева са постъпили по сметката на Министерство на здравеопазването от депутатски заплати, отчете министър Кирил Ананиев на 30 април. Парламентът гласува депутатите да не получават заплати от 1 април до края на извънредното положение. Засега бе определено краят му да е 13 май.

4248 лв. е заплатата на депутатите от 1 април. Тя се равнява на 3 пъти средното брутно месечно възнаграждение в обществения сектор, което се преизчислява на тримесечие на база данни от НСИ. Това обаче е основата, върху която на всеки депутат поотделно се начисляват допълнително пари за стаж, професорска или друга научна титла, участия в комисии и различни постове в Народното събрание – шефове на групи и комисии, заместници, секретари и др. Така сумата става с между 1000 и 2000 лева по-висока, а за шефовете – и с по 3000 лева отгоре. Като крайна сума депутатските заплати варират грубо между 6 и 8 хиляди лева.

Приблизително 30% от тази сума ще бъдат удържани в аванс за данъци и осигуровки, както гласува парламентът. Така остават между 3 и 4 хиляди лева на човек. Тази част на заплатите се връща в бюджета на Народното събрание, откъдето се прехвърля в бюджета на здравното министерство за борба с коронавируса.