Няма да удължават извънредното положение (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8539837 www.24chasa.bg
На брифинга присъстваха министрите Владислав Горанов, Росен Желязков, Кирил Ананиев и Данаил Кирилов. Снимки правителствена пресслужба

Някои мерки ще действат до края на годината

14-дневната карантина за всички влизащи в България остава

Отменят изпитите след 4 и 10 клас

Правителството няма да предлага удължаване на извънредното положение.

Това обяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг след извънредно заседание на Министерския съвет, което се проведе чрез видеоконферентна  връзка.   

Някои мерки ще продължат и два месеца след изтичане на извънредното положение.

На брифинга присъстваха още министрите Росен Желязков, Кирил Ананиев и Данаил Кирилов

Преминаваме към постепенно възстановяване на социално-икономическия живот след пандемичната обстановка, посочи още Горанов.

Принципът е да се запазят всички мерки, които имат съществено отражение върху икономическия живот, социалните програми, ограниченията в стопанския оборот, някои норми, които дават възможност за по-плавно преминаване през епидемичната обстановка“, обясни още той.

По думите на Горанов министрите са разгледали и приели Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето, като в преходните и заключителните разпоредби ще има текстове, които ще променят и закона за извънредното положение.

Министърът посочи, че ще се разчита на подкрепата на коалиционните партньори и на подкрепящите действията на властта партии, за да може законът да мине през пленарна зала до 13 май.

Министърът на здравеопазването може да обяви извънредна епидемична обстановка

14-дневната карантина за всички влизащи в България ще остане.

Ще има 3 основни промени в закона за здравето - в член 61 и член 63, които ще дават възможност някои от мерките да бъдат прилагани и след отмяната на извънредното положение, посочи здравният министър Ананиев.

Предвижда се министърът с наредба да определи условията и реда за изолацията на болните от заразни болести, на заразоносители, карантина на контактните и на лицата, които са влезли в страната от други държави.

Дава се правомощие на министъра на здравеопазването да обяви със заповед извънредна епидемична обстановка, като предвиди и противоепидемичните мерки в страната или нейни региони с цел защита живота и здравето на българските граждани.

Превежда се конкретните мерки да се определят с акт на здравния министър по предложение на главния държавен здравен инспектор или на директора на РЗИ.

Премиерът Бойко Борисов е изявил становище, че действащият закон за извънредното положение не бива да се променя, посочи правосъдният министър Данаил Кирилов.

Някои от мерките ще продължат и до края на годината, други са до 30 септември, посочи още той.

 Кирилов обясни, че много ясно се разделя характеристиката на актовете, които се издават от министъра на здравеопазването - актовете с общо действие, както и тези, които се квалифицират като нормативни и административни актове. Предвидено е да има съответно обжалване като Административният съд е длъжен в двумесечен срок да разгледа постъпилите жалби срещу отделните актове.

По отношение измененията в Закона за мерките и действията по време на извънредно положение министърът насочи внимание към дебата, свързан с чл. 5 по отношение на налагането възможността или невъзможността да се налагат запори по отношение на вземания от кредитори.

След началото на учебната 2020-2021 година ще стане ясно справили ли са се учениците

През учебната 2019-2020 година в края на четвърти и десети клас не се провежда Национално външно оценяване по чл. 119, ал. 3 от Закона за предучилищното и училищното образование за установяване степента на постигане на компетентностите за съответния етап. Степента на постигане на компетентностите за съответния етап на учениците по решение на министъра на образованието и науката може да се установи след началото на учебната 2020-2021 година.

Приемането на ученици от обединените училища в 11 клас за тази учебна година се извършва само въз основа на окончателните оценки по учебни предмети, от удостоверението за завършен първи гимназиален етап на средно образование.

 

Няма да удължават извънредното положение (Обновена)