Йоско Алипиев, който дава по 100 лв. за шестици на децата на работниците си, им помага и срещу вируса

“24 часа” отличава Достойните българи на годината от 2003 г. За тези 18 г., през които над 700 души бяха удостоени с престижното звание, инициативата се наложи като каузата, която утвърждава доброто у българите и намира новите герои на нашето време.

На 16 март обявихме, че отличието “Достоен българин” за тази година е колективно - за всички български лекари, медицински сестри, лаборанти, рентгенолози, шофьори на линейки, за хората на първа линия.

Доброто в България има много лица. Вижте историята на предприемача Йоско Алипиев от Бургас, който стимулира децата на работниците си, които се стремят към отличен успех в училище.

- Следи успеха и отсъствията им в клас, стимулира ги да учат и да се развиват

- Заради битката с коронавируса настоява за улични чешми в квартал “Победа” в Бургас и разкриването на лекарски кабинет там

Бургазлията Йоско Алипиев се открои с идеята си да дава по 100 лв. към заплатата на своите работници, чиито деца изкарват шестици в училище. Младият предприемач, собственик на фирма за набиране на работници, успя да осъществи тази идея и в продължение на няколко месеца раздаваше парични бонуси, преди да дойде кризата с коронавируса.

Но и тя не попречи на Алипиев и той пренасочи усилията си да помага на работниците си в битката със заразата.

Съдейства за

прегледи на

болни деца от

по-бедни

семейства,

наблюдава обстановката в ромския квартал “Победа”, откъдето са доста от работниците му. Настоява за монтиране на улични чешми, тъй като на много от обитателите на махалата водата е спряна заради неплатени сметки, а една от последните му идеи е на място в квартала да се разкрие лекарски кабинет.

През декември м.г. Алипиев стимулира финансово петима души от фирмата си “Работническо дело”, чиито деца са повишили успеха си значително. “Офертата” е по 50 лв. за успех “много добър” и липса на неизвинени отсъствия и 100 лв. - за отличен успех. Дава бонусите около Коледа , като вика работниците с децата им. Купува им коледни лакомства и превръща срещата в празник.

“Виждам как

родителите

започват да се

гордеят с

децата си,

а това стимулира и останалите. Започват и те да се интересуват какъв е успехът на децата им в училище, ходят ли редовно”, казва Алипиев.

Преди да започне с бонусите, прави проучване и установява, че сред децата на наетите от него във фирмата има такива с над 100 неизвинени отсъствия. “Казвам директно на родителите им, че по този начин ги съсипват. Защо трябва да ги обричат цял живот да работят нещо, което не харесват, след като образованието разкрива толкова възможности”, убеден е Алипиев.

42-годишният предприемач признава, че в началото работниците, сред които има от различни етноси и вероизповедания, били доста скептични, но след първото раздаване на добавките към заплатите тези, чиито деца повишили успеха си, били много доволни. Децата пък

възприемали

идеята като

състезание,

което ги увличало в полезна надпревара.

Идеята за стимулиране на ученето и редовното ходене на училище хрумва на Йоско Алипиев миналото лято, когато негов работник идва в кабинета му с малката си дъщеря.

“Имаше някакъв проблем за разрешаване. След като поговорихме с бащата, ми стана интересно дали детето ходи на училище, беше втори или трети клас. Попитах го дали знае стихотворение, то започна да рецитира, но не можа да го каже цялото. Уговорихме се да го научи и да дойде, когато е готова. И че ще има награда. След една седмица дойдоха заедно с баща си, детето

застана като

войник пред мен

и изрецитира

цялото

стихотворение,

а то не беше кратко. Впечатли ме сериозно. Дадохме ѝ шоколадчета и дребна сума да си купи нещо сладко. Тогава разбрах, че ако стимулирам родителите, те ще стимулират децата си”, казва Йоско Алипиев. Признава, че много пъти е бил свидетел как родители не настояват наследниците им да ходят редовно на училище.

“Основната причина е в липсата на надежда. Те не вярват, че когато детето порасне, ще се занимава с нещо друго освен това, което правят те самите. Само че аз съм виждал качествата на тези хора и съм разбрал, че просто трябва да се намери правилният път”, убеден е предприемачът.

Реализирането на идеята за премии срещу шестици обединява няколко институции в Бургас, готовност за помощ изявява и кметът Димитър Николов. Така съвместно с експерти от Регионалното управление по образованието Алипиев започнал да получава точна информация за успеха и неизвинените отсъствия на децата на своите работници. Разбира се, с тяхно съгласие. Алипиев е впечатлен от желанието на хора с различни политически пристрастия и професии да му помогнат. Регионалните представители на министерството на образованието пък са възхитени от него.

“Много хубава е тази история. В нея г-н Алипиев е бялата лястовица - човекът, който

проправя пътя

и за други

работодатели с

добри намерения Досега в нашата дейност за задържането на ученици се включват преди всичко институции - той е първият от гилдията на работодателите с отношение към този проблем”, заяви пред “24 часа” началникът на Регионалното управление на образованието в Бургас инж. Виолета Илиева.

Като баща на две момчета Алипиев държи децата му да са образовани. Големият, Мишо, е на 20 г. и в момента е студент по международно право в Нотингам. Малкият е в VI клас, възпитаник на най-голямото основно училище в областта “Братя Миладинови”.

“Помня как

и при минус

10 градуса

големият ходеше

пеша на училище

В началото не беше от най-добрите, но успях да му покажа, че образованието е важно”, доволен е днес Алипиев.

Бонусите за шестици са само част от благотворителните му жестове през годините, за които обаче не обича да говори. Той често включва и синовете си в благотворителните акции.

Автор на статията

Тони Щилиянова Тони Щилиянова


Споделете статията

Четете още