Болница във Франция откри случай на COVID-19 от декември

https://www.24chasa.bg/novini/article/8540441 www.24chasa.bg
Френска болница установи, че е лекувала мъж, заразен с коронавирусна инфекция, още на 27 декември СНИМКА: Pixabay

След тестове на стари проби на пациенти, болни от пневмония, френска болница установи, че е лекувала мъж, заразен с коронавирусна инфекция, още на 27 декември, съобщи "Ройтерс".

Това е близо месец преди правителството в Париж да потвърди първите си случаи на COVID-19. Ив Коен, който ръководи реанимацията на две болници в северно предградие на столицата, обяснява, че са направени повторни тестове на 24 проби, при които не е бил потвърден грип.

"От 24-те имахме една положителна за COVID-19," казва той за BFM TV. Три тези проби са използвани PCR тестове - същите, които се ползват за коронавируса у пациенти, заразени в момента, когато се прави тестът.

Тестовете са правени повторно и по няколко пъти, за да се уверят лекарите, че няма грешки, допълва Дневник.

Във Франция жертвите до момента са почти 25 хил. Първите три случая бяха потвърдени на 24 януари - два в Париж и един в Бордо.

Според Коен е рано да се каже дали пациентът от 27 април е бил "нулевият"; допуска само че вирусът може да се е разпространявал и в други региони по това време.

Мъжът е оздравял, започнато е и проследяване на веригата заразявания, която може да е предизвикал. "Боледувал е 15 дни и е заразил децата си, но не и жена си, която работи в супермаркет," продължава Коен.

"Беше изумен, не разбираше как е бил заразен. Събрахме картинката заедно, не беше пътувал никъде. Единственият му контакт е бил с жена му." Съпругата му е работила заедно с колеги от китайски произход, но не е известно дали те са пътували до Китай и разследването е работа на местните власти, продължава Коен. "Чудим се дали тя е била асимптоматична."