207 фермери може да доставят на веригите

https://www.24chasa.bg/novini/article/8549064 www.24chasa.bg

Най-много са тези, които правят

храни от животински произход

В списъците, в които земеделското министерство събира производителите на плодове, зеленчуци и други храни, от които търговските вериги да избират, вече има 207 фирми, показа проверка на “24 часа”.

Те произвеждат сравнително малки количества и са регистрирани по Закона за храните. С тях веригите трябва да сключват договори и да изкупуват продукцията им, за да изпълнят условията на постановлението за осигуряване на повече български стоки.

С последната промяна на постановлението от 30 април срокът за привеждане на работата на веригите в съответствие с изискванията се отмести с нови 14 дни. Така проверките на БАБХ дали изпълняват квотите за продажба на местни храни ще почнат през третата седмица на май.

В списъците най-много са производителите на суровини и храни от животински произход – 66, а ако към тях се добавят и 44-те преработвателни предприятия за месо и мляко, стават 110.

Те, както и 62-мата производители и търговци на плодове и зеленчуци, а и 35-имата производители на семена са разпределени доста неравномерно из страната.

Очаквано най-много зеленчукопроизводители и отглеждащи овощни култури има в Тракийската равнина и в Благоевградско. В Северна България има само десетина производители на грозде, малини, ягоди, ябълки и сливи. Това обаче не се отнася за Северозападна България, откъдето няма нито един отразен в списъка местен зеленчукопроизводител. Няма също така и никой от София-област, ако не се смята един биопроизводител, чиято преработвателна база е в Софийско.

В списъците също така има петима производители на яйца, трима от които са в Софийско. Доста повече – 32-ма, са производителите на мед, но само шестима са от Северна България.

Прави впечатление, че млекопроизводителите и млекопреработвателите са доста повече и за разлика от останалите земеделци са разпределени по-равномерно из страната. Те са общо 43, но 15 от тях са всъщност големи и известни млекопреработвателни предприятия, които произвеждат доста голяма продуктова листа. Малките семейни мандри, които предлагат сурово прясно мляко, кисело мляко, по един вид сирене или овче и козе мляко, са 28. Северозападна България е представена само с един такъв производител във Видин.

Освен чрез постановлението на МС помощ за фермерите ще има и чрез европейско финансиране. Брюксел даде зелена светлина държавите да използват неусвоени средства от програмите за развитие на селските райони за компенсиране на производители със суми от 5000 до 50 000 евро. 

В България около 100 млн. лв. могат да бъдат прехвърлени за тази и подобни бъдещи схеми.

 “Ние действаме по начин, който да позволява да разполагаме с всички мерки възможно най-бързо, за да подкрепим земеделските стопани. Някои пазари бяха силно засегнати от кризата. Сега съм уверен, че приемането на тези мерки ще осигури осезаема подкрепа, ще изпрати правилния сигнал до пазарите и ще осигури известна стабилност”, коментира еврокомисарят по земеделието и развитието на селските райони Януш Войчеховски.